Remontointi, Yleinen

Mökin kattoremontti: Mikä kattomateriaali on paras?

Mökin kattoremontti pidentää kesämäkin käyttöikää.

Sisältö

Mökin kattoremontti on kesämökin suurimpia remontteja, joka vaatii aina tarkan suunnittelun onnistuakseen ja pidentääkseen mökin käyttöikää. Myös kesämökin kohdalla vesikatto suojaa rakennuksen muita rakenteita, joten hyvin tehdyllä kattoremontilla pidät huolen että mökkisi säilyy hyvässä kunnossa sukupolvien ajan.

Mainos

Suurin kysymys mökin kattoremonttia suunnitellessa on käytettävä kattomateriaali. Kattomateriaalien välillä on suuria eroja, joten teimme vertailun puolestasi.

Tutustumalla eri vaihtoehtojen hyviin ja huonoihin puoliin löydät varmasti kesämökillesi sopivimman kattomateriaalin ja nautit huolettomasta mökkeilystä jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Mikä on paras kattomateriaali kesämökille?

KattomateriaaliPlussatMiinukset
HuopakattoEdullisin vaihtoehto ja helpoin asentaa itse. Hintaansa nähden kestävä vaihtoehto.Vaihtoehdoista lyhin tekninen käyttöikä, vaatii kunnossapitoa säilyäkseen hyväkuntoisena.
PeltikattoPitkäaikainen ja tyylikäs kattomateriaali. Hyvin huollettuna käyttöikä voi olla jopa 50 vuotta.Muita vaihtoehtoja kalliimpi materiaali. Itse asentaminen vaatii kokemusta rakentamisesta.Vaatii jatkuvaa kunnossapitoa saavuttaakseen pitkän käyttöiän.
TiilikattoTyylikäs ja perinteinen vaihtoehto. Edullinen ja ekologinen vaihtoehto. Vauriot helppo korjata, ei vaadi koko vesikaton purkamista.Vaatii jatkuvaa pesua ja huoltoa, voi laiminlyötynä olla käyttökelvoton jo muutaman vuoden päästä asennuksesta.

Mitä ottaa huomioon kattomateriaalin valinnassa?

Kattomateriaalin valinta remontissa perustuu lopulta aina omiin tarpeisiin ja budjettiin. Usein helpoin vaihtoehto on tehdä uusi katto samasta materiaalista kuin vanha, jolloin voit olla täysin varma kattomateriaalin soveltuvuudesta mökkiisi ja vanhoihin kattorakenteisiin. Kattomateriaalin vaihtaminen voi vaatia aluskatteen ja kattotuolien uusimisen, jolloin materiaalin vaihto ei ole välttämättä kustannustehokkain ratkaisu.

Materiaalin soveltuvuuden lisäksi on tärkeä muistaa että osa kattomateriaaleista ovat haastavampia asentaa itse kuin toiset. Valmiiksi leikattuina paloina toimitetun huopakaton asennus onnistuu käden käänteessä, mutta esimerkiksi peltikaton asennukseen suositellaan ammattilaisen asennusta.

Jos päädyt konesaumattuun peltikattoon, voit unohtaa itse asentamisen kokonaan ja kääntyä kattoalan ammattilaisen puoleen. Jos päädyt tilaamaan mökin kattoremontin avaimet käteen -pakettina, olet oikeutettu kotitalousvähennykseen työn osuudesta.

Huopakatto

Huopakatto on yksi suosituimmista kesämökkien kattomateriaaleista juuri edullisen hintansa ja helpon asennettavuutensa vuoksi. Huopakatto on helppo asentaa yksin tai talkoovoimin, joten et välttämättä tarvitse asennuspalvelua huopakaton asennukseen.

Huopakatolla on erinomainen hinta-laatusuhde sekä hyvin huollettuna hintaansa nähden pitkä käyttöikä. Varsinkin jos mökki ei ole ympärivuotisessa käytössä, on huopakatto usein riittävä.

Huopakatto on myös helpoin materiaali tulevia kattoremontteja ajatellen, kattohuopien ollessa riittävän hyvässä kunnossa voidaan uusi katto aluskatteineen rakentaa suoraan vanhojen huopien päälle.

Pitkäikäinen huopakatto vaatii kestävät kattorakenteet ja eristeet, sekä huolellisen ja asennuksen. Väärin asennettu huopakatto voi olla käyttökelvoton jo muutaman vuoden päästä asennuksesta. Huono asennus johtaa usein saumakohtien ennenaikaiseen repeämiseen.

Huopakaton materiaalikustannukset: 6-8 euroa / neliömetri

Peltikatto

Peltikatto oikein asennettuna ja hyvin huollettuna voi säilyä käyttökelpoisena reilusti yli 50 vuotta, joten se on erinomainen vaihtoehto kesämökin kattomateriaaliksi. Usea valmistaja lupaa kattopelleilleen 40-50 vuoden teknisen takuun.

Peltikatto on mahdollista asentaa itse, mutta se vaatii huomattavasti enemmän työvälineitä ja kokemusta asianmukaiseen asennukseen verrattuna esimerkiksi huopakattoon. Lopullinen tulos on kuitenkin asennukseen käytetyn vaivan arvoista, sillä voit olla varma ettei uusi peltikatto vuoda kymmeniin vuosiin, kunhan muistat pitää sen puhtaana.

Peltikatto vaatii puhdistuksen lisäksi huoltomaalauksen noin 15-20 vuoden välein. Säännöllisesti uusittu maalipinta suojaa kattopeltejä ja ehkäisee sen ruostumista.

Jos kesämökilläsi on vanha huopakatto, voit huoletta asentaa uuden peltikaton vanhan katon päälle käyttäen vanhoja huopia aluskatteena. Tämä vaatii kuitenkin sen, etteivät vanhat kattohuovat ole täysin käyttökelvottomia.

Itse asentaessa voit tilata kattopellit joko valmiina elementteinä, tai mittatilaustyönä jolloin varmistat helpomman asennuksen ja täydellisen sopivuuden mökkisi katolle.

Peltikaton materiaalikustannukset: 15-40 euroa / neliömetri riippuen toimittajasta ja toimitustavasta.

Tiilikatto

Jos haet kesämökillesi perinteistä ulkoasua, on tiilikatto silloin valintasi. Tiilikatto on tyylikkään ulkomuotonsa lisäksi erittäin pitkäikäinen; hyvin hoidettu tiilikatto voi kestää käyttöä yli 50 vuotta.

Tiilikatto on peltikattoa edullisempi vaihtoehto, sekä huomattavasti helpompi asentaa itse. Tiilikaton etuna on myös helppo korjattavuus, sillä yksittäisen tiilien hajotessa ei tarvitse purkaa koko kattoa.

Saavuttaakseen pitkän käyttöiän tiilikatto vaatii säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. Tiilikaton huolto on suhteellisen helppoa, joten se on erinomainen valinta kesämökille.

Tiilikaton materiaalikustannukset: 7-20 euroa / neliömetri.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.