Moni suomalainen haaveilee omasta hirsimökistä järven rannalla tai kauniissa Suomen luonnossa. Ja mikä onkaan sen parempi ratkaisu kuin rakentaa kokonaan uusi ja itsensä näköinen hirsimökki, juuri sinne kuin itse haluaa. Usein haaveilun ja pohdinnan jälkeen iskee vaikein kysymys vasten kasvoja: mikä on uuden hirsimökin hinta?
Hirsimökin hintaan vaikuttavat useat eri tekijät, jotka kaikki tulisi ottaa huomioon mökin rakentamisen suunnittelussa. Kun ottaa kaikki mahdolliset tekijät ja muuttujat huomioon, on tarkka budjetti helppo määrittää ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
Hirsimökin hinta Suomessa
Hirsimökkien kohdalla tarkkaa hintaluokkaa on vaikea määrittää, sillä mökkejä on erilaisia yhtä monta kuin on mökkeilijää. Modernin hirsimökin neliöhinnat avaimet käteen -pakettina vaihtelevat keskimäärin 2000 ja 3000 euron välillä, jos mökille on asennetaan talotekniikka eli sähköt ja juokseva vesi.
Erähenkisemmän ja perinteisemmän hirsimökin saat huomattavasti edullisemmin, edellyttäen että talotekniikka jää kokonaan asentamatta. Vedettömän ja sähköttömän mökin neliöhinnat liikkuvat 1200 ja 2000 euron välillä.
Jos päätätkin rakentaa mökkisi itse, jää mökin neliöhinnaksi noin 500-1000 euroa, kun tilaat materiaalit valmiina pakettina. Itse rakentaessa tulee myös ottaa tarvikkeet ja välineet huomioon lopullisessa hinnassa.
Toimitusmuoto – Teetkö itse vai tilaatko avaimet käteen pakettina?
Toimitusmuodolla on ehkä jopa suurin merkitys hirsimökin hinnan muodostumisessa. Halvin on luonnollisesti tehdä itse, mutta se on huomattavasti haastavampi prosessi, sekä vaatii kädentaitoja sekä tietotaitoa.
Eri mökkivalmistajat tarjoavat laidasta laitaan toimitusmahdollisuuksia, joista suositumpia ovat valmiit avaimet käteen -paketit. Kattavimmat paketit sisältävät kaiken suunnittelusta toteutukseen, osan valmistajista luvaten jopa lupa-asioissa ja byrokratiassa auttamisen.
Avaimet käteen -paketti on luonnollisesti vaihtoehdoista kallein, mutta se on vaivattomin ja helpoin. Ainut vaivannäkö on haluttaessa suunnitteluun osallistuminen.
Lähes jokainen valmistaja tarjoaa vaihtoehtoja avaimet käteen -paketeille, voit tilata mökin valmiina osina tai osittain kasattuna, jolloin saat osallistua mökin viimeistelyyn ja sisustukseen. Suurempien valmistajien mallistot painottuvat usein valmiisiin ratkaisuihin, mutta esimerkiksi oululainen Hirsimestari tarjoaa ainoastaan räätälöityjä paketteja.
Hirsimökin suunnittelu – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Hirsimökin suunnittelu on koko prosessin tärkein vaihe, jolla voit myös vaikuttaa mökin lopulliseen hintaan. Mitä tarkempi suunnittelu, sitä tarkempi hinta.
Suunnitteluvaihe alkaa aina tarvekartoituksella, jossa käydään läpi asiakkaan toiveet ja mieltymyksen, ja karsitaan mahdottomat ideat pois. Tarvekartoitus antaa kattavan pohjan lopullisen tuotoksen suunnittelulle.
Lähes jokainen mökkivalmistaja antaa asiakkaalle vapaat kädet suunnittelussa, jolloin jokainen mökki on uniikki ja juuri asiakkaan itsensä näköinen.
Suunnitteluvaiheessa käydään läpi pienet ja suuret yksityiskohdat, aina mökin mallista sisäpintojen käsittelyyn.
Ota nämä huomioon suunnitteluvaiheessa:
- Mökin malli
- Nurkkaratkaisu, perinteinen vai moderni?
- Hirsimateriaali, massiivi- vai lamellihirsi?
- Kattomateriaali: huopakatto, tiilikatto vai konesaumakatto?
- Pintojen käsittely
- Ikkunat ja ovet
- Kiintokalusteet eli keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet
- Mahdollinen terassi ja sen lisävarusteet
Hirsimökin varustelu
Lopulliseen hintalappuun vaikuttaa olennaisesti myös hirsimökin varustelu. Varustelu koostuu useimmissa tapauksissa kiintokalusteista, sisustuksesta ja mahdollisesta takasta.
Perinteisemmässä hirsimökissä usein riittää yksinkertaiset keittiökalusteet ja sisustus, kun taas modernissa hirsihuvilassa varustelutaso voi olla aivan eri luokkaa.
Modernin hirsimökin varusteluun voi kuulua esimerkiksi kylpytynnyri tai ulkoporeallas, tai laaja moderni keittiö.
Varustelua suunnitellessa on hyvä myös ottaa huomioon mahdolliset piharakennukset kuten sauna, pihavarasto ja ulkohuussi. Nämä tuovat luonnollisesti oman osuutensa lopulliseen hintalappuun.
Tuleeko mökille sähköt, juokseva vesi ja lämmitys?
Sähköverkon ja LVI-tekniikan asentaminen hirsimökkiin tuo huomattavan siivun hintalappuun. Hintaan vaikuttaa myös se, että sähköverkkoa ja vesiputkia et voi asentaa itse, vaan joudut palkkaamaan alan ammattilaisen suorittamaan työn.
Jos hirsimökki tulee ympärivuotiseen käyttöön, ovat vesi ja sähkö välttämättömiä. Usein tässä tilanteessa joudutaan myös pohtimaan lämmitysmuotoa, joka suuremman mökin kohdalla voi tulla kalliimmaksi.
Jos kyseessä on pienempi mökki joka on vain kesäkäytössä, on kustannustehokas vaihtoehto asentaa mökin katolle pieni aurinkovoimala josta saat näppärästi virran esimerkiksi jääkaappiin ja kahvinkeittimeen.
Perustukset ja mahdolliset tontti- ja maatyöt
Hinnasta ei pidä unohtaa mahdollisia maatöitä, varsinkin jos mökkiä rakennetaan tyhjälle tontille eikä vanhan tilalle. Maatöihin kuuluu perustuksien lisäksi salaojitus, kaivot, ja mahdolliset vesiputket ja sähköverkon asennukset sekä viemäröinti.
Osa mökkivalmistajista tarjoaa maatyöt osana avaimet käteen -pakettia, jolloin niistä ei synny yllättäviä kuluja niiden sisältyessä alkuperäiseen hintaan.
Tonttitöihin voi myös kuulua vanhan mökin purkaminen, joka voi aiheuttaa huomattaviakin lisäkustannuksia. Edullisin vaihtoehto on hoitaa purkaminen joko yksin tai talkoovoimin. Tällöin tulee myös ottaa huomioon purku- ja rakennuslupien hakeminen, joista voi syntyä ylimääräisiä kustannuksia.
Mistä lopullinen hirsimökin hinta muodostuu?
- Neliömäärä
- Mökin sijainti ja tontti
- Toimitusmuoto, teetkö itse vai tilaatko valmiina pakettina?
- Materiaalivalinnat
- Varustelutaso ja pienet yksityiskohdat
- Mahdolliset piharakennukset
- Sähköt ja vesi
- Tontti- ja maatyöt