Hirsirakentaminen

Mitä on lamellihirsi? – Hirsimateriaalien suurimmat erot

Lamellihirsi vai massiivihirsi? Lue lisää löydä itsellesi paras hirsimateriaali.

Sisältö

Mitä on lamellihirsi ja miten se eroaa perinteisistä hirsimateriaaleista?

Mainos

Hirsimateriaaleja on markkinoilla useita erilaisia, jotka eroavat toisistaan niin raaka-aineiltaan kuin valmistusmetodeiltaan. Tänä päivänä eniten käytetty hirsimateriaali on ylivoimaisesti teollinen lamellihirsi.

Lähes jokainen uusi hirsitalo valmistetaan lamellihirrestä, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan laadukas ja kestävä materiaali. Teollisesti valmistettu lamellihirsi on myös huomattavasti edullisempaa tuottaa kuin käsin veistetty massiivihirsi.

Oletko hankkimassa hirsitaloa ja pohdit eri hirsimateriaalien välillä? Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi tänä päivänä käytettyjen hirsimateriaalien eroavaisuudet sekä hyvät ja huonot puolet.

Mikä on lamellihirsi?

Lamellihirsi tarkoittaa useasta samansuuntaisesta palasta liimattua kantikasta hirsimateriaalia. Teollisesti valmistettu lamellihirsi on kustannustehokas valmistaa, sekä teknisiltä ominaisuuksiltaan se on jopa parempi verrattuna perinteiseen massiivipuuhun.

Lamellihirttä on saatava eri kokoluokissa, joissa käytettyjen puupalojen eli niin kutsuttujen lamellin koot vaihtelevat. Pienimmät hirret valmistetaan kahdesta lamellista, kun taas suuremmat ja paksummat hirret voivat koostua jopa kahdeksasta lamellista.

Kestävä ja lähes painumaton lamellihirsi mahdollistaa modernin arkkitehtuurin hyödyntämisen hirsirakennuksissa. Esimerkiksi suuret ikkunat ja linjakkaat muotoilut eivät hirsimateriaalien kehityksen myötä ole enää mahdottomuuksia.

Erilaisia lamellihirsiä:

Lamellihöylähirsi: Kantikas kahdesta tai useammasta lamellista koostuva hirsimateriaali. Lamellihöylähirsi on tänä päivänä eniten hirsirakentamisessa käytetty materiaali.

Lamellipyöröhirsi: Höylähirttä harvinaisemman pyöröhirren ainut ero on käytännössä sen pyöreä muoto. Lamellipyöröhirsi valmistetaan useimmiten kolmesta tai neljästä lamellista riippuen hirren paksuudesta ja mallista. Pyöröhirren suurin etu on perinteistä hirsirakentamista kunnioittava estetiikka.

Painumaton hirsi: Painumaton hirsi tarkoittaa lamellihirttä, jonka keskilamellin syyt ovat pystysuunnassa. Ristikkäiset syyt vähentävät hirrelle ominaista painumista niin paljon, että voidaan puhua käytännössä täysin painumattomasta hirrestä.

Onko lamellihirsi hyvä rakennusmateriaali?

Perinteiseen massiivipuuhun verrattuna lamellihirsi on kustannustehokkaampi, kestävämpi sekä paremmin työstettävä rakennusmateriaali. Tämän vuoksi lähes jokainen hirsitalovalmistaja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta käyttää pääosin pelkkiä lamellihirsiä.

Puhuttaessa lamellihirsistä herää usein kysymys: Vaikuttaako liima hirren hengittävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen?

Lamellihirsien valmistukseen käytetään vain ekologisia liimoja, jotka eivät vaikuta hirren hygroskooppisiin ominaisuuksiin. Näin ollen lamellihirsi hengittää ja on yhtälailla lähes immuuni kosteusvaurioille kuten massiivipuukin.

Toisin kuin voisi luulla, liimaaminen itseasiassa parantaa hirren ekologisuutta. Tiukasti useasta palasta liimatut hirret ovat tiiviitä, jolloin hirsiseinien eristävyys paranee huomattavasti. Tiiviit lamellihirret mahdollistavat energiatehokkaat hirsitalot, jotka yltävät korkeimpiin energialuokituksiin jopa ilman lisäeristämistä.

Mikä on massiivihirsi?

Massiivihirsi tarkoittaa yhdestä palasta, yleensä puun rungosta valmistettua hirttä. Massiivihirsi edustaa perinteistä hirsirakentamista. Vanhimmat edelleen käytössä olevan massiivihirsitalot ovat jopa satoja vuosia vanhoja.

Massiivihirren etuina ovat perinteikkyys, rustiikkinen ulkonäkö, kestävyys sekä ympäristöystävällinen valmistustapa. Massiivihirren valmistus on energiaylijäämäistä sekä täysin hiilineutraalia.

Kuten lamellihirsiä, myös massiivihirsiä valmistetaan niin pyöreän kuin kantikkaan mallisena. Massiivipyöröhirsi soveltuu erinomaisesti pienempiin mökkeihin, ja paksut massiivihöylähirret soveltuvat erinomaisesti suurempien omakotitalojen materiaaliksi.

Massiivipuu ei itsessään ole yhtä eristävä materiaali kuin lamellihirsi, jonka vuoksi ympärivuotisessa käytössä olevia massiivihirsirakennuksia joudutaan usein lisäeristämään.

Massiivihirsi vai lamellihirsi?

Molemmat vaihtoehdot ovat ympäristöystävällisiä ja kestäviä rakennusmateriaaleja. Jos arvostat perinteistä hirsirakentamista ja rustiikkista estetiikkaa, on massiivihirsi paras vaihtoehto.

Jos olet rakentamassa nykyaikaista omakotitaloa, on lamellihirsi kustannustehokkaampi ja energiatehokkaampi vaihtoehto. Lamellihirsi on kestävä, hengittävä sekä energiatehokas rakennusmateriaali.

Lamellihirren modernit ominaisuudet ja helppo työstettävyys eivät poissulje mahdottomankaan kuuloisia suunnitteluratkaisuja, joihin perinteinen massiivihirsi ei taipuisi.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.