Hirsirakentaminen, Tietoa hirsitaloista, Yleinen

Riittävä hirren paksuus – näin valitset oikean paksuisen hirren

Riittävä hirren paksuus on tärkeä määrittää.

Sisältö

Vaikka hirret tehdään vielä tänäkin päivänä pelkistä havupuista, on markkinoilla laidasta laitaan erilaisia hirsimateriaaleja. Uutta hirsitaloa tai -mökkiä valitessasi joudut pohtimaan useiden vaihtoehtojen välillä: löytyy lamellihirttä, massiivihirttä, perinteistä pyöröhirttä sekä modernia lämpöhirttä kaikissa eri väreissä ja sävyissä. Mutta mikä on tärkein kriteeri joka ottaa huomioon? Ehdottomasti riittävä hirren paksuus.

Mainos

Jokaisella hirsitalovalmistajalla löytyy valikoimistaan eri paksuisia hirsimateriaaleja eri käyttötarkoituksiin. Liian ohut hirsi päästää kylmän ilman läpi, ja liian paksu hirsi liian pienessä rakennuksessa ei pääse hengittämään kunnolla.

Tämän takia mitä tahansa hirsirakennusta suunnitellessa on tärkeää selvittää riittävä hirren paksuus.

Riittävä hirren paksuus hirsimökissä

Hirsimökissä käytettävän hirren paksuuteen vaikuttavat lähinnä mökin koko, ja onko mökki ympärivuotisessa käytössä. Pienempään ainoastaan kesäkäytössä olevaan mökkiin riittää helposti alle 200 millinen hirsi, mutta suurempien huviloiden kohdalla suositellaan paksumpaa hirttä.

Paksumpi hirsi on lämmöneristyksen lisäksi myös kestävämpää, jolloin koko luonnollisesti koko rakennus on pitkäikäisempi.

Jos kyseessä on pyöröhirrestä valmistettu hirsimökki, tulee hirsien olla paksumpia kuin vastaavan kokoisessa mökissä käytettävät lamellihirret. Pyöröhirsi ei eristä lämpöä eikä ole yhtä kestävä kuin suorakaiteinen lamellihirsi.

Riittävä hirren paksuus omakotitalossa

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut hirsitalot vaativat aina paksummat hirret, vaikka talo olisi kuinka hyvin eristetty. Hirren paksuus omakotitalossa on oltava vähintään 180 mm, ja lämmönläpäisykertoimen enintään 0,40 W/(m2K). Yleinen suositus paksuudeksi on 200 – 225 millimetriä. Pyöröhirren kohdalla suositeltava paksuus on suurempi: 250 – 280 millimetriä.

Liian ohut hirsi heikentää hirsitalon energiatehokkuutta huomattavasti sekä nostaa lämmityskuluja talvisin. Energiavaatimusten muuttuessa jatkuvasti varsinkin vanhoja hirsitaloja joudutaan lisäeristämään liian ohuiden ja vuotavien hirsien takia.

Hirren paksuudella on myös merkitystä hirren hygroskooppisten ominaisuuksien kannalta, oikein mitoitettu hirsi pitää sisäilman optimaalisena paremmin kuin liian ohut tai paksu hirsi.

Hyvänä muistisääntönä voidaan pitää: mitä suurempi neliömäärä, sitä paksumpi hirsi.

Riittävä hirren paksuus hirsisaunassa

Hirsisaunaan riittää usein ohuemmat hirret. Vaikka luulisi että kostea tila vaatisi paksumman seinän, ei asia näin ole vaan sisäseinällä ja eristeillä on suurempi merkitys saunan lämmöneristykselle ja energiatehokkuudelle.

Pienemmät hirsisaunat valmistetaan pienimmillään jopa 50 mm paksuisista hirsistä, mutta vähänkin suurempin saunamökkien kohdalla tarvitaan jo paksumpaa hirttää. 

Hirren paksuus ja U-arvo

U-arvo eli lämmönläpäisyarvo on tärkeä mittari hirsiseinän eristävyyttä mitatessa. Hirsiseinän U-arvo lasketaan jakamalla lämmönjohtavuus seinän paksuudella. Lämmönsiirtokyky ilmoitetaan watteina tai kelvineinä metriä kohden.

2010 säädetyn rakentamismääräyskokoelman mukaan hirsiseinän U-arvon vertailuarvo on 0,40 W/m2K. Suurin sallittu arvo on 0,60 W/m2K.

Hirsiseinän ollessa vertailuarvoja heikompi, tulee lämpöhäviö kompensoida muilla tavoilla. Lisäeristäminen pienentää lämpöhävikkiä, sekä mahdollinen lämmitysjärjestelmän päivittäminen.

Suurimpien hirsitalovalmistajien hirsien paksuudet

Suosituimpien hirsitalovalmistajien hirsimateriaalit ovat standardoituja, sekä tarkkaan valittuja eri käyttötarkoituksiin. Tilaamalla suoraan valmistajalta voit olla varma siitä että hirsitalossasi on riittävän paksut seinät.

Kontio

Maailman tunnetuin hirsitalovalmistaja Kontio tarjoaa viittä eri paksuutta lamellihirsilleen, sekä erittelee tarkasti niiden käyttötarkoituksen. Eri leveyksien lisäksi Kontion lamellihirsiä saa kolmessa eri korkeudessa.

Kontion hirsien paksuudet:

 • 95 mm saunoihin ja pieniin mökkeihin
 • 135 mm huviloihin
 • 205 mm omakotitaloihin ja suuriin huviloihin
 • 275 mm suurin taloihin ja julkisrakentamiseen

Honkarakenne

Honkarakenne eli Honka tarjoaa huomattavasti laajemman skaalan eri paksuisia ja korkuisia lamellihirsiä. Lamellihirsien lisäksi Hongan valikoimasta löytyy neljä eri paksuista pyöröhirttä.

Honkarakenteen hirsien paksuudet:

 • Painumattomat lamellihirret aina 88 millimetristä 270 millimetriin saakka.
 • Pyöröhirret 170 millimetristä 230 millimetriin.

Finnlamelli

Finnlamellin kuusesta valmistettuja RYHTI-lamellihirsiä valmistetaan kolmessa eri koossa, joista yleisin on 202 mm joka on vakiona lähes jokaisessa valmistajan talopaketissa. Finnlamellin hirsien korkeus on kaikissa leveyksissä vakio 260 mm.

Finnlamellin hirsien paksuudet:

 • 202 mm, Finnlamellin vakiopaksuus jokaisella muuttovalmiissa paketissa. Valmistettu kuudesta palasta.
 • 240 mm, huomattavasti paksumpi vaihtoehto. Valmistettu kahdeksasta palasta.
 • 270 mm, Finnlamellin paksuin hirsi. Valmistettu kahdeksasta suuremmasta palasta.

Kimara

K-Raudan hirsitalobrändi Kimara tarjoaa laajan valikoiman eri paksuisia hirsiä eri käyttötarkoituksiin. Kimaran valikoimasta löytyy vertailun laajin skaala, ohuimman hirressä ollessa vain 70 mm paksu.

Kimaran standardipaksuus on 205 mm, joka on lähes sama kuin muilla valmistajilla. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikissa Kimaran talopaketeissa on vakiona 205 mm hirret.

Kimaran hirsien paksuudet:

 • Standardi lamellihirsi 95 millimetristä 275 millimetriin
 • Ristiinlaminoitu hirsi 135 millimetristä 275 millimetriin
 • 92 millimetrinen EKO-lamellihirsi, soveltuu kesämökkien materiaaliksi
 • 70 millimetrinen höylähirsi, käytetään vain pieniin piharakennuksiin

Muista nämä oikean paksuista hirttä valitessa:

 • Talviasuttavaan hirsitaloon vähintään 200 mm paksuinen lamellihirsi, pyöröhirsi vähintään 250 mm.
 • Huomioi U-arvo ja millä paikkaat mahdollisen lämpöhäviön.
 • Tilaamalla hirsitalon suoraan valmistajalta varmistat oikean paksuiset hirret. Hirsien paksuus on lähes standardi kotimaisilla hirsitalovalmistajilla.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.