Hirsirakentaminen

Piharakennukset hirsistä ja hirsien uusiokäyttö

Piharakennnukset hirsistä ovat yleistyneet hirsirakentamisen suuren suosion myötä.

Sisältö

Hirren käyttö ei rajoitu pelkästään mökkeihin ja omakotitaloihin. Erilaiset piharakennukset hirsistä ovat nostaneet suosiotaan hirsitalojen suosion nousun myötä.

Mainos

Vaikka et omistaisikaan hirsitaloa, tarjoaa hirsinen piharakennus silauksen autenttista suomalaista hirsirakentamista tontillesi.

Hirsi on monikäyttöinen rakennusmateriaali, jonka käyttökohteet ovat käytännössä rajattomat.

Jäikö rakennusprojektista yli käyttökelpoisia hirsiä? Haluatko pihallesi palasen perinteistä hirsirakentamista? Tässä artikkelissa kerromme parhaat ideat hirsien hyödyntämiseen piharakennuksissa sekä kuinka voit hyödyntää vanhoja ehjiä hirsiä niiden materiaaleina.

Lue myös: Paras muuttovalmis hirsitalopaketti – Suuri vertailu

Hirsisauna

Hirsisauna on monelle se ainoa oikea pihasauna. Puukiuas tai perinteinen savusauna, molemmat tarjoavat löylykokemuksen mihin yksikään sähkösauna ei pysty vastaamaan.

Hirsisaunoja on saatavilla valmiina elementteinä tai täysin käyttövalmiina avaimet käteen -paketteina. Käsistään kätevä nikkari rakentaa kuitenkin saunansa itse. Hirsisaunan rakentamisesta voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

Hirsisaunoja on markkinoilla useita erilaisia, ulkoasun vaihdellessa perinteisistä pyöröhirsisaunoista aina moderneihin suurilla terasseilla varustettuihin. saunahuviloihin

Jos olet todellinen saunaharrastaja, on hirsinen savusauna ehdoton ykkönen. Hirsisiä savusaunoja on valmistettu Suomessa satojen vuosien ajan. Hirsinen savusauna on pitkäikäinen, vanhin edelleen käytössä oleva savusauna on peräisin 1900-luvun alkupuolelta.

Hirsisaunan rakentaminen

Hirsisauna on rakennusprojektien helpoimmasta päästä toteuttaa itse, etenkin kun saunan voi tilata kasaamisvalmiina pakettina.

Haastavin osuus on saunan perustukset ja mahdolliset maatyöt. Maatöitä joudutaan useimmiten tekemään maastoisilla mökkitonteilla eikä omakotitalon pihaan.

Perustuksien maatöiden lisäksi haastavin osuus on asianmukaisen viemäröinnin suunnittelu. Lain mukaan suuremmat piharakennukset vaativat jäteveden viemäröinnin. Omakotitalon pihasaunan kohdalla järkevin ratkaisu on liittää pihasauna suoraan kunnalliseen viemäriverkkoon.

Toinen vaihtoehto on asentaa saunan alle imeytyskaivo. Myös saunapalloksi kutsuttu viemäröintiratkaisu imeyttää veden hiljalleen maaperään.

Itse hirsikehikon kasaaminen onnistuu helpoimmillaan käsivoimin, sillä saunat valmistetaan ohuemmista hirsimateriaaleista.

Hirsinen pihavarasto

Hirsi on mitä mainion materiaali pihavaraston rakentamiseen. Hirsinen varasto on perinteistä lautavarastoa kestävämpi ja tyylikkäämpi vaihtoehto.

Kevythirsi on pihavarastojen suosituin materiaali. Pihavarasto voidaan pitää kylmänä tilana, joten paksumman ja hyvin lämpöä eristävän hirren käyttö on turhaa.

Kevythirsivarasto on piharakennusten edullisimmista päästä, hintojen alkaessa alle tuhannesta eurosta.

Pihavaraston rakentaminen

Pienen pihavaraston rakentaminen valmiista paketista on kuin kasaisi palapelin. Tarkat ohjeet ja valmiit elementit varmistavat rakennusprojektin onnistumisen sataprosenttisella varmuudella.

Pihavaraston voi rakentaa myös esimerkiksi ylijäämähirsistä, jolloin hirsikehikon kasaaminen on hieman haastavampaa. Tällöin kiinnikkeet ja saumakohdat joudutaan toteuttamaan alusta lähtien itse.

Ennen pihavaraston rakentamista tulee hoitaa lupa-asiat kuntoon. Lainsäädäntöön on kuitenkin tulossa näillä näkymin muutos, joka mahdollistaa alle 30 neliön piharakennusten pystyttämisen ilman rakennuslupia. Laki on astumassa voimaan 2024.

Rakoliiteri pyöröhirsistä

Perinteinen pyöröhirsistä valmistettu rakoliiteri edustaa perinteistä hirsirakentamista parhaimmillaan. Sen lisäksi että rakoliiteri on tyylikäs, on se myös mitä käytännöllisin puuliiteri.

Koska rakoliiterissä hirsien väliin jää pienet raot, pääsevät puut kuivumaan sen sisällä erinomaisesti. Liiteri suojaa puita sateelta samalla tuulettuen jatkuvasti.

Rakoliiteri on edullinen ja helppo rakentaa vaikka ylijäämähirsistä tai oman metsän puista. Omista puista rakentaessa olisi hyvä olla kokemusta metsurin töistä tai pyytää apuun ammattitaitoinen osaaja.

Rakoliiterin rakentaminen

Perinteisen mallisia rakoliitereitä myydään valmiina paketteina, jolloin kasaaminen on käytännössä hirsien pinoamista päällekkäin ja katon asettaminen kehikon päälle. Toki voit tilata rakoliiterin myös asennettuna, mutta se tuo oman lisänsä kokonaiskustannuksiin.

Omista puista rakentaessa tarvitsen ainakin moottorisahan, jolla leikkaat salvokset hirsien päihin. Oikean kokoinen pyöreä salvos on tukeva ja napakka alusta pyöröhirrelle, jolloin sen suurempia liitoksia ei tarvita. Hirsien massa riittää pitämään kehikon jämäkkänä.

Vanhojen hirsien hyödyntäminen

Vanhojen hirsien etuna on niiden rajattomat uusiokäyttömahdollisuudet.

Ylimääräisiä hirsiä voi jäädä esimerkiksi rakennusprojekteista tai vanhan hirsirakennuksen purkamisesta.

Ehjiä hirsiä ei missään nimessä kannata heittää hukkaan, vaan niitä voidaan hyödyntää erilaisia projekteissa uusien hirsien tavoin.

Jos vanhoja hirsiä on suurempi määrä, voidaan niistä helposti rakentaa pienempi vaja tai liiteri. Jos hirsiä on vain kourallinen, voidaan niitä käyttää osana suurempaa projektia, tai hyödyntää jopa hirsitalon kengitykseen.

Vanhat hirret soveltuvat kengitykseen uusia hirsiä paremmin.

Ideoita vanhojen hirsien uusiokäyttöön:

  • Varasto tai muu pieni piharakennus
  • Hirsisauna
  • Rakoliiteri: helpoin vaihtoehto
  • Ulkohuussi
  • Vierastupa

Ajan saatossa lahonneita ja pehmenneitä hirsiä ei kannata enää käyttää rakennusmateriaalina; suuremman hyödyn kuluneista hirsistä saat pilkkomalla ne polttopuiksi tai kierrättämällä asianmukaisesti.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.