Mikä kuuluu enemmän Suomen kesään, kuin mökki ja mökkiviikonloput? Sateen ja hyttysten lisäksi ei varmasti mikään muu. Mökki on monen suomalaisten tapa nauttia Suomen upeasta luonnosta, ottaa rauhassa ja keskittyä olennaiseen – itseensä. Nykymaailmassa monet haluavat kunnioittaa omaa ympäristöään.Mikä sen parempi tapa kunnioittaa luontoa ja ympäristöä, kuin varmistaa, että elät arkielämäsi lisäksi ympäristöystävällistä mökkielämää. Saattaa nimittäin olla, että mökillä jotkin asiat unohtuvat ihan vahingossa ja haluaa tehdä asiat vain mahdollisimman yksinkertaisella asialla. Yksinkertaisilla muutoksilla voi tehdä omasta mökistään kuitenkin hyvinkin ympäristöystävällisen ja ympäristöä vähän kuormittavan mökin. Jos sinulla on mahdollisuus rakentaa mökki alusta, niin voit jo suunnitteluvaiheessa ottaa monia asioita huomioon. Muutokset voi tehdä myös olemassa olevaan mökkiin!

Jos olet harkitsemassa mökin ostoa, niin muistathan, että mökille meneminenkin kuluttaa ympäristöä. Ostaessasi mökkiä ota huomioon se, missä asut arkisin ja miten mökille pääsee. Mitä lähemmäs matkustat, sitä parempi. Voitko valita ympäristöystävällisemmän tavan liikkua, kuin auton? Ota kaikki vaihtoehdot huomioon.

Perusasiat kuntoon

Mitä ovat ympäristöystävällisen ajattelun perusasiat? Kierrätys ja kulutus. Kulutamme paljon erilaisia tuotteita ja tavaraa, joten lähtökohtaisesti kannattaa aloittaa kulutuskäytöksestä. Olethan varmistanut, että kierrätät mökilläsi roskat? Roskien lajittelu on yleensä kalliimpaa, kuin tavallinen roskien vienti. Monilla mökkialueilla on kuitenkin tiettyjä paikkoja, johon voit viedä kierrätettävät roskat. Kannattaa ottaa rohkeasti selville, sillä mitä enemmän muutkin mökkiläiset saavat tietää siitä, sen paremmaksi kierrätys menee. Vähentämällä kaatopaikalle menevää jätettä, autamme luontoa uusiutumaan nopeammin.

Kierrätys auttaa myös siihen, että samasta materiaalista voidaan tehdä tuote useamman kerran. Lasi on erinomainen esimerkki. Lasin voi nimittäin sulattaa uudelleen ja vanhasta hillopurkista voidaankin tehdä uusi hillopurkki! Kierrätystä voit harrastaa kotikutoisestikin. Voit hankkia mökille kompostiastian, johon biojätteet voi sekoittaa mullan kanssa ja saat siitä itsellesi uutta multaa. Kotitekoisella mullalla istuta pihalle kukat ja kasvit. Istuta pihalle vaikka mansikoita ja mustikoita, sekä käytä omaa kompostimultaa. Marjoista tulee hyvin kompostoidulla mullalla todella herkullisia!Marjat ovat hyviä herkkuja ja ne toimivat mökkikeittiössä hyvin. Ruoanlaitossa kannattaakin suosia mahdollisimman paljon paikallista ja mitä lähempää se tulee, sen parempi. Jos kasvatat esimerkiksi omia vihanneksiakin, niin kuormitat jälleen luontoa paljon vähemmän. Monilla maaseutualueilla kannattaa ottaa selvää ympärillä olevista maatiloista ja kohteista. Mikä sen parempaa, kuin käydä hakemassa parin kilometrin päästä vaikka tuoreita kananmunia tai vihanneksia! Opettele tuntemaan ympäristösi ja naapurit, jonka kautta voit saada todella tuoreita ja hyviä herkkuja ruokapöytään.

Ympäristöystävälliset energiamuodot

Ympäristöystävälliset energiamuodot

Satsaa ympäristöystävälliseen ja kestävään sähköön. Varmista, ettei käytössä ole vanhanaikaisia sähkö- tai lämmitysjärjestelmiä, jotka käyttävät esimerkiksi fossiilisia polttoaineita. Monet suomalaiset energiayhtiöt tarjoavat paljon vaihtoehtoisia ratkaisuja. Lisäksi esimerkiksi tuuligeneraattorin tai aurinkopaneelin voi rakentaa itsekin! Kutsu paikalle pätevä sähkömies, joka varmasti mielellään auttaa asennuksessa. Aurinkoa kesällä kuitenkin Suomessakin on, sillä eihän se laske juuri ollenkaan. Osta tarpeeksi isokokoiset akut, niin saat kerättyä sähköä säilöön. Tuuligeneraattorit taas keräävät helpommin ympäri vuoden. Tuuli- ja aurinkovoimaa voi käyttää mökeissä myös osittain, jolloin loput tulevat valitsemaltasi sähköyhtiöltä. Vaihtoehtoja on runsaasti ja niihin kannattaa hieman perehtyä. Jotkut mökkiläiset käyttävät mahdollisuuksien mukaan jopa vesivoimaa.Tärkeintä ympäristöystävällisessä mökkielämässä on muistaa se, että kuormittaisit luontoa mahdollisimman vähän. Oli se sitten rakennusvaiheessa, remontissa tai mökin käytössä, voit pienillä muutoksilla tehdä suuren vaikutuksen. Keskustele asioista myös muiden ja paikallistenkin kanssa. Ympäristöystävälliset naapurustot pysyvät vihreinä ja kauniina, sekä tarjoavat tulevillekin sukupolville nautinnollisia muistoja.