Yleinen

Savusauna lämpimäksi – näin lämmität savusaunan turvallisesti

savusauna

Sisältö

Savusauna on perinteisesti rakennettu hirsistä. Tästä artikkelista pääset lukemaan lisää hirsisaunojen rakentamisesta Suomessa. Nyt keskitymme kuitenkin hieman eri aiheeseen – nimittäin savusaunan lämmittämiseen.

Mainos

Savusauna on suomalaista saunakulttuuria parhaimmillaan. Savusaunan lämmitys on puu- ja sähkösaunoihin verrattuna pitkä prosessi, mutta sen lämmitys ja valmistelu on osa kokemusta. Savusaunan lämmityksessä piilee omat riskinsä, mutta noudattamalla näitä ohjeita vältät ikävät tapaturmat ja nautit turvallisesti laadukkaista löylyistä! 

Älä kiirehdi, lämmitä savusauna rauhassa ja ajan kanssa

Savusaunaa lämmittäessä ei saa olla kiire, paitsi sytyttäessä. Nopealla sytytyksellä vältät myrkkykaasujen syntymisen, ja varmistan onnistuneen lämmityksen. Ennen sytytystä tulee tyhjentää entiset tuhkat tulipesästä.

Savusaunan lämmittämiseen tulee varata useampi tunti aikaa, mielellään koko päivä. Itse lämmitykseen riittää noin kaksi tuntia, jonka jälkeen hiillos pöyhitään huolellisesti ja heitetään niin sanotut häkälöylyt, joiden jälkeen sauna tuuletetaan huolellisesti.

Ensimmäisten häkälöylyjen jälkeen sauna jätetään siintymään muutamaksi tunniksi. Parhaat löylyt saavutat kun antaa siintymiselle 2-3 tuntia aikaa.

Siintymisen jälkeen heitetään toiset häkälöylyt, jonka jälkeen pestään lauteet noesta ja annetaan saunan tuulettua ovi ja räppänä auki noin 10-20 minuuttia.

Usean tunnin rauhallisen lämmittämisen ja viimeisen tuuletuskerran jälkeen savusauna on käyttövalmis, ja pääset nauttimaan saunakokemuksesta, jota yksikään puu- tai sähkökiuas ei pysty tarjoamaan. Savusaunan pehmeät ja hellän kuumat löylyt nimittäin vievät saunomiskokemuksesi aivan uudelle tasolle.

Älä täytä tulipesää liikaa, vältä ylilämmitys

Suurin syy savusaunojen tulipaloille on yilämmittäminen, jonka syynä on usein tulipesän ahtaminen liian täyteen liian suurilla puilla. Jos liekit näkyvät kiuaskivien raoista, on puita luultavasti liikaa. Itse puiden sytyksen tulee tapahtua nopeasti ja tehokkaasti. 

Paras metodi on asettaa iso arinahalko tulipesään, ja asettaa sytykkeet ja ohuet klapit ristikkomuodossa kasan päälle. Huolehdi tulen hapensaannista, näin varmistat puhtaan palamisen ja vähennät tulipalon riskiä ja myrkkykaasujen muodostumista entisestään.

Lämmityksen alussa savu poistuu avoimen oven kautta ja myöhemmin räppänästä. Savua tulee reilummin lämmityksen alkuvaiheissa, ja se tasaantuu ajan mittaan. Savun virtausta voit säädellä avaamalla tai sulkemalla ovea.

Täytä tulipesä noin puoliväliin kuivilla ranteenpaksuisilla klapeilla. Parhaiten savusaunan lämmitykseen soveltuu lehtipuut kuten koivu, leppä ja haapa. Koivua käytettäessä klapeista on poistettava tuohi, sillä se nokeaa ja savuttaa. Havupuita ei suositella savusaunan lämmitykseen niiden kipinöinnin ja paukkumisen vuoksi.

Tulipesässä on hyvä pitää reipas ja suurella liekillä palava tuli, jolloin vältät liian savun muodostumisen. Suuri savumäärä on merkki epäpuhtaasta palamisesta.

Puita tulee lisätä noin 20 minuutin välein, jottei tuli ehdi vaipua hiillokseksi. Kuuman hiilloksen päälle heitetyt puut palavat liian suurella liekillä joka puskee kivien läpi, aiheuttaen palokaasujen syttymisen riskin.

Huolehdi paloturvallisuudesta

Savusaunoja palaa vuosittain useita kymmeniä, ja palon syy on useimmiten saunan lämmittäjän kokemattomuus, tai varotoimien laiminlyönti.

Jo ennen savusaunan lämmittämistä on huolehdittava että sammutusvettä on nopeasti saatavilla. Tulen levitessä voit nopealla reagoinnilla pelastaa koko saunan. Sammutusveden lisäksi vaahtosammutin on hyvä olla käden ulottuvilla.

Sammutusvälineiden lisäksi on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta. Tulen on saatava jatkuvasti happea, jolloin tuli palaa puhtaasti, ja herkästi syttyviä palokaasuja syntyy huomattavasti vähemmän. 

Kiinnitä erityisesti huomiota savurajaan lämmityksen aikana, savurajan laskiessa liian lähelle kiuasta savukaasut lämpenevät ja voivat syttyä palamaan räjähdysmäisesti.

Tulipalon riskiä pienennät myös pitämällä savusaunan lämpötilan maltillisena. Optimaalinen lämpötila ylälauteilla on 80 astetta, ja alalauteilla noin 60 astetta.

Älä altistu myrkkykaasuille, häkämyrkytyksen riski on todellinen

Savusaunassa piilee aina häkämyrkytyksen riski. Turhat riskit vältät asianmukaisella lämmityksellä, riittävällä tuuletuksella sekä vähintään kaksilla häkälöylyillä ennen saunomisen aloittamista. Häkälöylyjen jälkeen savusauna tulee tuulettaa huolella.

Häkä on hajuton ja mauton kaasu, jonka voi tunnistaa vain häkävaroittimella. Juuri häkämyrkytyksen riskin takia savusaunaa lämmittäessä tulee olla erityisen tarkkana, mieluummin on liian varovainen kuin ottaa turhia riskejä.

Muistilista savusaunan lämmitykseen:

 • Huolehdi paloturvallisuudesta, tarkasta räppänät ja huolehdi sammutusvettä käden ulottuville.
 • Älä lämmitä saunaa, vaan kiuasta.
 • Suorita sytytys reippaasti.
 • Täytä tulipesä noin puoleenväliin ja lisäile puita noin 20 minuutin välein.
 • Huolehdi että savu pääsee vaivattomasti ulos
 • Vahdi saunan lämpötilaa
 • Pidä reipas tuli, älä anna tulen vaipua hiillokseen.
 • Kun sauna alkaa olla lämmin, lisää halutessasi aromipuut viimeiseen pesälliseen.
 • Heitä ensimmäiset häkälöylyt ja anna saunan tuulettua kunnolla.
 • Jätä sauna siintymään mielellään 3-4 tunniksi.
 • Siintymisen jälkeen heitetään toiset häkälöylyt, tyhjennetään tuhkat pesästä ja pestään noki pois lauteilta.
 • Vielä viimeinen tuuletus ennen saunomisen aloittamista

Usein kysyttyä savusaunan lämmitykseen liittyen:

Mitkä puut ovat parhaita savusaunalle?

Harmaaleppä on yleisimmin suositeltu puu savusaunaan, leppä palaa lyhyellä liekillä matalassa tulipesässä ja savuttaa vähän. Havupuita ei suositella savusaunan lämmitykseen.

Montako pesällistä puita kannattaa polttaa ennen löylyjä?

Lämmityksen aikana puita tulisi lisätä 15-20 minuutin välein noin kahden tunnin ajan. Koska pesä pidetään aina puolitäynnä, kuluu parin tunnin aikana noin 3-4 täyttä pesällistä puuta.

Mistä tietää, onko savusaunassa häkää?

Savusaunaan muodostuu häkää lämmityksen aikana. Asianmukaisilla häkälöylyillä ja tuulettamisella varmistat turvalliset löylyt. 

Saunaa lämmittäessä tulee muistaa että häkä on ilmaa kevyempää, eli se kohoaa saunan katonrajaan.

Miten sytyttää tuli savusaunan kiukaaseen?

Yleisin tapa sytyttää savusaunan kiuas on tehdä ohuista klapeista kasa arinahalon päälle ja asettamalla sytykkeet päällimmäiseksi. Koivun tuohta ei suositella savusaunan sytykkeeksi.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.