Tietoa hirsitaloista, Yleinen

Hirren hyvät ja huonot puolet – onko hirsitalo kannattava sijoitus?

Hirsitalo on pitkällä aikavälillä erinomainen sijoituskohde

Sisältö

Kun puhutaan puhutaan hirsitaloista, monella herää ensimmäisenä mieleen kysymys: Onko hirsitalo kannattava sijoitus?

Mainos

Hirsitalojen suosio on valtavassa kasvussa ja yhä useampi pohtii uuden hirsitalon rakentamista. Nykyään joka neljäs uudisrakentaja päätyy hirsitaloon, mikä on huomattavasti enemmän kuin vielä esimerkiksi 20 vuotta sitten.

Moderni hirsitalo yhdistää perinteikkyyden moderniin arkkitehtuuriin ja talotekniikkaan. Hirsitalo on tyylikäs ja turvallinen koti joka kestää kovissakin olosuhteissa vuosikymmenten, jopa vuosisatojen ajan.

Hirsitalot tunnetaan uniikeista ominaisuuksistaan sekä perinteitä kunnioittavasta ulkoasusta, mutta kuten muidenkin talotyyppien kohdalla, ei hirsitalojenkaan kohdalla vältytä täysin ongelmilta.

Keräsimme yhteen hirsitalojen hyvät ja huonot puolet helpottaaksesi valintaasi. Jos olet rakentamassa uutta omakotitaloa, kannattaa eri talotyyppien ominaisuuksiin perehtyä huolellisesti.

Jokaisella talotyypillä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja valinta perustuu aina omiin mieltymyksiin ja käyttötarkoituksiin

Hyvä puoli: Hirsitalossa on erinomainen sisäilma

Hirsi on hengittävä eli hygroskooppinen materiaali, jolloin hirsi pyrkii tasaamaan kosteutensa ympäröivän ilman kanssa. Hengittävyyden myötä kosteus ei pääse kertymään jolloin kosteus- ja homeongelmat ovat hirsitaloissa harvinaisia.

Hirsiseiniä ei tule maalata, sillä maalipinta voi estää hirren hengittävyyden.

Kosteuden lisäksi hirsi sitoo itseensä lämpöä, jolloin hirsitalossa on kesällä mukavan viileä ja talvella miellyttävän lämmin. Erinomainen kyky sitoa ja luovuttaa lämpöä vähentää huomattavasti lämmityskustannuksia.

Erinomaisen sisäilman vuoksi hirsitalo on erinomainen vaihtoehto astmaatikolle tai allergisille.

Hirsitaloissa esiintyy myös hyvin vähän pölyä, sillä hirsimateriaaleissa ei synny staattista sähköä. Vähäinen pölyn määrä pitää ilman entistä puhtaampana ja samalla vähentää siivouksen tarvetta.

Hyvä puoli: Hirsitalot ovat pitkäikäisiä

Hirsi tunnetaan pitkästä kestävyydestään. Vanhimmat edelleen käytössä olevat hirsitalot ovat satoja vuosia vanhoja ja edelleen erinomaisessa kunnossa.

Hyvin hoidettu hirsitalo kestää sukupolvelta toiselle, tarjoten jälkipolville kestävän ja perinteikkään asumuksen jopa sadoiksi vuosiksi. Laadukkaasti rakennettu hirsitalo kestää erinomaisesti Suomen vaihtelevia sääolosuhteita.

Modernit rakennustekniikat yhdistettynä nykyaikaisiin lamellihirsimateriaaleihin pidentävät hirsitalojen odotettua elinkaarta entisestään.

Perinteisillä menetelmillä rakennetut hirsitalot ovat kestäneet satoja vuosia, joten samaa voi odottaa moderneiltakin hirsitaloilta. Modernit lamellihirret ovat tutkitusti aikaisemmin käytettyjä massiivihirsiä kestävämpiä.

Hyvä puoli: Hirsitalo on ympäristöystävällinen

Hirsitalo on ympäristöystävällinen koko elinkaarensa ajan aina hirsien valmistuksesta talon lopulliseen kierrätykseen asti. Hirsitalovalmistajat pyrkivät säilyttämään koko tuotantoprosessin ekologisena aina kuljetuksesta lopullisen talon pystytykseen.

Hirsitalon valmistukseen käytetään uusiutuvia kotimaisia raaka-aineita. Valmistusprosessi on täysin energiaylijäämäinen, sillä rakentaminen synnyttää enemmän energiajaetta kuin kuluttaa.

Valmistuksessa syntyvä ylijäämäpuu ja hake hyödynnetään täysin. Syntynyt hake voidaan käyttää joko biopolttoaineena tai siitä voidaan valmistaa puupohjaisia eristemateriaaleja.

Valmiit hirsimateriaaliit sitovat itseensä enemmän hiilidioksidia kuin niiden valmistus kuluttaa.

Hirsitalossa asuminen on ekologista, sillä modernien hirsitalojen energiatehokkuus on huippuluokkaa. Valitsemalla hirsitaloon ekologisen lämmitysmuodon kuten maalämmön parannat energiatehokkuutta entisestään ja samalla pidät sähkölaskut kurissa.

Elinkaarensa päättyessä hirsitalo voidaan kierrättää täysin. Vanhat hirret muuntuvat helposti biopolttoaineeksi tai jalostettuna uusiksi puutuotteiksi.

Hirsitalo pyritään aina rakentamaan täysin ekologisista materiaaleista. Esimerkiksi seinissä käytettävät eristeet ovat aina puupohjaisia. Ekologisuutensa lisäksi puupohjaiset eristeet eivät estä hirsiseinien hengittävyyttä.

Hyvä puoli: Vain mielikuvitus on rajana suunnittelussa

Monella tulee hirsitalosta ensimmäisenä mieleen perinteisen mallinen hirsimökki. Vaikka perinteiset hirsimökit ovat tyylikkäitä ja tunnelmallisia, on hirsitalo mahdollistaa rakentaa myös taajamaan sopivan moderniksi.

Nykyaikaiset painumattomat hirret mahdollistavat toinen toistaan upeampia rakenteita, jotka perinteisillä materiaaleilla eivät olisi mahdollisia.

Talovalmistajien valikoimat ovat pullollaan erityyppisiä hirsitaloista, aina perinteisistä mummonmökeistä moderneihin omakotitaloihin. Suurin osa valmistajista antaa suunnittelussa liikkumavaraa asiakkaan suuntaan, joten hurjimmatkin suunnitelmat ovat usein toteutettavissa. Modernit materiaalit mahdollistavat esimerkiksi suuret ikkunat sekä uudenlaisen arkkitehtuurin.

Hyvä puoli: Hirsitalo säilyttää arvonsa

Hirsitalo on arvokas investointi, jonka arvon odotetaan nousevat jatkuvasti.

Vaikka hirsitalon rakennuskustannuksen ovat keskimäärin muita talotyyppejä korkeammat, voit olla varma että sijoituksesi arvo säilyy pitkässä juoksussa. Hirsitalojen kysyntä on ollut viime vuosina valtavassa kasvussa, joka näkyy myös hirsitalojen nousevissa hinnoissa.

Huono puoli: Hirsitalo vaatii jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa

Hirsitalo on pitkäikäinen rakennus, mutta saavuttaakseen pitkän iän se vaatii jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa.

Hirsitalon alapohja ja perustukset ovat alttiimpia vaurioille, joten niiden kunto on tarkastettava tasaisin väliajoin. Reagoimalla nopeasti pieniinkin vaurioihin voit ennaltaehkäistä suurempia vaurioita.

Kostunut tai vaurioitunut hirsitalon alapohja voi pahimmasta tapauksessa vahingoittaa alimpia hirsikerroksia. Tällöin edessä voi olla hirsitalon kengitys.

Alapohjan kosteusvaurioita helppo ehkäistä huolehtimalla riittävästä tuuletuksesta. Kun alapohjan ilma vaihtuu, kosteus pääsee haihtumaan eikä kerry syvälle rakenteisiin. Tuuletuksen lisäksi oikein tehty salaojitus ehkäisee alapohjan kosteusvaurioita.

Hirsiseinät vaativat jatkuvaa puhdistusta. Ulkoseinät tulisi pestä vuosittain, jottei kerääntynyt lika pääse vaikuttamaan hirren hengittävyyteen. Varsinkin keväisin ja syksyisin ulkoseinät ovat alttiita lialle ja muille epäpuhtauksille.

Hengittämätön hirsi altistaa hirsitalon kosteusvaurioille

Huono puoli: Hirsitalojen vakuutukset ovat kalliita

Moni vakuutusyhtiö hinnoittelee hirsitalojen vakuutukset muita talotyyppejä korkeammalle. Suurin syy korkeille hinnoille on arvokas hirsimateriaali.

Uusien hirsitalojen kohdalla vakuutusten hankkiminen on suhteellisen helppoa, mutta vanhempien hirsirakennuksien kohdalla voi kattavan vakuutuksen saaminen olla hankalaa. Vanhoissa hirsitaloissa piilee aina suurempien vaurioiden riski, joten vakuutusten hinnat ovat niiden kohdalla verrattaen korkealla.

Onko hirsitalo kannattava sijoitus?

  • Erinomainen ilmanlaatu
  • Pitkä käyttöikä
  • Ympäristöystävällisyys
  • Säilyttää arvonsa
  • Vaatii jatkuvaa huoltoa
  • Kalliit vakuutukset

Kuten muidenkin talotyyppien kohdalla, on hirsitalollakin omat huonot puolesta. Näistä huolimatta hirsitalo on kuitenkin erinomainen sijoitus joka säilyttää arvonsa sekä tarjoaa laadukkaan ja perinteikkään kodin sukupolvien ajaksi.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.