Omaan mökkiin sitoutuminen on todellinen vastuu ja silloin on syytä olla melko varma siitä, että haluaa viettää loma-ajat samassa paikassa pitkälle tulevaisuuteen. Mökin ostohinnan lisäksi kuluihin täytyy laskea vuosittaiset käyttökulut, remontit, laiturit, tiemaksut ja muut maksut. Yksi vaihtoehto onkin mökin vuokraaminen. Mökkejä vuokrataan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, alkaen muutamasta päivästä ja jatkuen yli kymmeneen vuoteen. Erityisesti pitkäaikaisella vuokralla olevaan mökkiin voi monessa tapauksessa suhtautua kuin omaansa, mutta siihen ei ole samalla tavalla sidottu. Lisäksi vuokraaja ei ole vastuussa kunnostuksista tai tontin ylläpitotoimista. Vertailua voi tehdä myös kokonaishinnoista. Rantamökin voi saada vuokralle edullisimmillaan 4 000 eurolla vuodessa, mutta oman rantamökin hankkiminen maksaa helposti 150 000 euroa. Oman mökin hankkija täytyy laskea lainanlyhennysten lisäksi maksettavakseen myös mökin ylläpitokustannukset, jotka ovat vähintään 1 500 euroa vuodessa.

Mökin vuokraajan muistilista

Mökin vuokraamista suunnittelevan kannattaa aina ennen vuokraamista tutustua kunnolla mökkiin ja varmistaa, että se on siinä kunnossa mistä on sovittu. Mökki kannattaa tarkistaa yhdessä vuokranantajan kanssa ja samalla kirjata ylös mahdolliset puutteet, jotta myöhemmin ei ole epäselvyyttä siitä, ovatko ne mahdollisesti vuokralaisen aiheuttamia. Vuokraamisesta ei ole pakko tehdä kirjallista sopimusta, mutta se on erittäin suositeltavaa. Sopimukseen kannattaa kirjata ainakin sovittu vuokra, vuokra-ajan pituus, maksupäivä, vuokravakuus joka voi olla korkeintaan kolme kuukautta ja yleisesti ottaen asiat jotka sisältyvät tai eivät sisälly vuokraan, kuten sähkö, polttopuut tai siivous. Mikäli kyseessä on määräaikainen sopimus, ei siihen liity irtisanomisaikaa. Vuokralainen maksaa vuokran koko vuokra-ajalta, eikä vuokranantaja voi sanoa sopimusta irti kesken sovitun vuokrakauden. Mikäli vuokra-asioissa tulee riitaa, vuokralainen voi pyytää apua sovitteluun kuluttajaoikeusneuvojalta. Tämä mahdollisuus on käytettävissä silloin, kun vuokranantaja on elinkeinon harjoittaja. Mikäli mökin on antanut vuokralle yksityinen henkilö, kuluttajaneuvonnasta saa neuvoja. Tilanteen kärjistyessä riita-asian voi myös viedä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn aivan kuten vuokra-asuntoriidankin. Mökin vuokrannut henkilö ei voi ilman sopimusta tehdä mökissä tai tontilla suuria muutoksia. Tauluja voi kiinnittää seinille, mutta oikeastaan kaikesta tätä suuremmasta kannattaa sopia etukäteen. On hyvä ottaa huomioon, että esimerkiksi monivuotisten kasvien istuttaminen tontille on kiellettyä ilman vuokranantajan lupaa. Toisaalta kannattaa ehdottomasti keskustella mahdollisuudesta vuokranalennukseen, jos vuokralainen tekee tontilla tai mökissä suuria kunnostustöitä.

Mökkejä joka tarpeeseen

pitkäaikainen mökin vuokraus

pitkäaikainen mökin vuokraus

Suomessa on noin puoli miljoonaa mökkiä ja Mökkibarometrin mukaan mökinomistajista joka kymmenes on avoin ajatukselle mökin vuokraamisesta. Pitkäaikaista vuokramökkiä etsivän kannattaa suunnata mökinvuokraukseen erikoistuneille verkkosivustoille ja ilmoituksia löytyy myös muilta myynti- ja vuokraussivustoilta kuten esimerkiksi Tori.fi:stä. Tällä hetkellä markkinoilla on noin 15 000 vuokramökkiä. Vuosivuokralla olevien mökkien määrää ei ole tilastoitu, mutta niitä on joka tapauksessa tuhansia. Vuosimökin voi saada vuokralle edullisimmillaan noin 4 000 eurolla, mutta vuokraan vaikuttavat suuresti sekä varustetaso että sijainti. Yleensä mökin vuokraa on sisällytetty esimerkiksi polttopuut, mutta sähköstä on tapana laskuttaa erikseen. Mökin vuokraajat suosivat tapauskohtaisesti joko lyhytaikaisia tai pidempiä vuokrasuhteita. Lyhyistä vuokraperiodeista hyötyy enemmän taloudellisesti, mutta tässä tapauksessa vuokralainen ei ole erityisen sitoutunut vuokrattuun kohteeseen ja kaikki kunnostus jää vuokranantajan vastuulle. Lisäksi uuden vuokralaisen hankkiminen on aina oma työnsä. Vuosivuokralle mökkinsä antaa usein henkilö, joka haluaa vuokralaisen pitävän mökkiä kuin omanaan ja haluaa etsiä yhden, luotettavan ja pysyvämmän vuokralaisen. Lyhytaikaisia mökkejä vuokraavat yleensä alle 40-vuotiaat, sillä he saattavat kaivata vaihtelua ja vuokraavat mielellään erilaisia mökkejä. Pitkäaikaisista vuokrista ovat taas kiinnostuneita perheet ja eläkeläiset.