Mökkiä hankkiessa vanhan mökin ostaminen ja remontoiminen on usein toimiva ratkaisu, erityisesti jos tontti miellyttää muuten ja vaadittavan remontin määrä on kohtuullinen. Vanhojen mökkien hinnat ovat usein kohdillaan ja niistä saa muokattua itseä miellyttävän kokonaisuuden. Vanhaa mökkiä, kuten mitä tahansa vanhaa taloa ostettaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja kiinnittää huomiota muutamiin perusasioihin.

Kun sopiva mökki ja tontti ovat löytyneet, alkaa perusteellinen tarkistus. Käy läpi ainakin mökin perustukset ja alapohja. Kiinnitä huomiota myös siihen, minkälaista maa-ainesta tontilla on. Paras vaihtoehto on se, että mökin alla on kuivaa hiekkaa. Tällöin on todennäköisempää, että mökin runko ei ole lahonnut eikä salaojituksesta tarvitse välttämättä huolehtia. Jos taas huomaat jalkojesi uppoavan märkään mutaan, voi tämä tarkoittaa lahoa runkoa ja työlistalle voi melko varmasti lisätä sadevesi- ja salaojajärjestelmän rakentamisen. Suuntaa reippaasti lampun kanssa talon alle ja tutki tarkasti alimmat hirret ja alapohjan rakenne. Tässä kannattaa käyttää apuna vaikkapa puukkoa. Iske puukko lujasti puuhun ja tutki, miten puu reagoi. Tällöin huomaat ainakin selvimmät home- ja lahovauriot. Rungon kuntoa ei voi päätellä suoraan edes julkisivulaudoituksen kunnosta. Vaikka julkisivun laudoitus olisi hilseilevä ja osittain lahonnut, voi sen alta löytyä kuivaa hirsirakennetta tai täysin toimiva runko. Sama toimii myös toisin päin. Vaikka julkisivu olisi juuri uusittu ja maalattu, voi sen alle kätkeytyä huono runko. Yleisimmin lahot kohdat löytyvät heti kivijalan päältä, ikkunoiden alta ja mökin kulmista. Kiinnitä huomiota myös siihen, minkälainen ulkomaali mökissä on. Jos julkisivuun on käytetty hengittämätöntä maalia, saattaa se pahimmillaan aiheuttaa laudoituksen homehtumisen ja lahoamisen. Seuraavan kerran maalatessa täytyy tällainen maali poistaa hiomalla puupintaan asti ja käyttää jatkossa hengittävämpää maalia.

Mökkiin tutustuttaessa on hyvä tarkistaa vinttikerros, josta näkee yleensä vesikaton kunnon. Jos vintille on rakennettu huoneita, ne saattavat estää välipohjan eristeiden luonnollisen kuivumisen. Parhaan käsityksen vesikaton kunnosta saa, jos pääsee tarkistamaan tilan sadesäällä. Tällöin kannattaa tutkia joka nurkka taskulampun kanssa mahdollisten vuotojen varalta. Katolla tulee myös olla nuohoojaa varten tikkaat ja kulkusilta. Myös putkien ja piipun kaulusten tulisi olla tiiviisti paioillaan ja alustassa kiinni. Tarkista huolellisesti myös kellari ja erityisesti se, onko lattiassa kosteutta. Jos kellarissa on puisia hyllyjä niin niiden kunnosta voi päätellä kosteustilanteen.

kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Kun astut ensimmäistä kertaa sisälle mökkiin, kiinnitä huomiota siihen miltä siellä tuoksuu. Kolme ensimmäistä sisäänhengitystä kertovat eniten, sillä sen jälkeen nenä alkaa tottua hajuihin. Jos haistat mielestäsi homeen, voit olla varma että sitä on mökissä. Hometta voi toki olla, vaikka sitä ei heti haistaisikaan. Jos mökissä on 1960-80 -luvuilla valmistuneet märkätilat, voit olla varma että edessä on remontti. Tuona aikana oli hyvin yleistä käyttää seinärakenteena lastulevyä ja tämä päällystettiin muovimatolla. Tarkista veden saanti ja putket. Saadaanko vesi omasta kaivosta? Vedestä kannattaa tarkistaa sekä väri että maku. Ota selvää myös siitä, onko talossa oma likakaivo. Vesiasioiden lisäksi kannattaa tarkistaa vielä lämmitys. Vanhan mökin alkuperäisenä lämmitysjärjestelmänä on voinut toimia esimerkiksi takka, eikä sähkölämmitys ole tällöin yleensä tasoltaan riittävä. Huoneissa pitäisi olla myös asianmukaiset poisto- ja korvausilmaventtiilit, jotta rakenteet pysyvät kunnossa ja ilma kiertää.

Vanhan mökin ostaminen saattaa ensi alkuun tuntua työläältä vaihtoehdolta, erityisesti kun viime vuosikymmenien remontit on usein tehty nykyvalossa riittämättömällä laadulla. Suurimman osan asioista voi kuitenkin korjata ja samalla saa tilaisuuden muokata mökistä juuri itselle sopivan.