Terassi on mukava paikka kesällä viettää aikaa virvokkeita nauttien ja lueskellen. Terassin voi rakentaa omalle pihalle tai mökille yllättävänkin helposti. Se on nopea ja sopivan kokoinen homma vaikka kesäloman aikana. Materiaaliksi tarvitset painekyllästettyä puuta sekä valmiita aitaelementtejä, joita myydään rautakaupoissa. Hintaa tällä tavoin rakennetulle terassille tulee noin 400 – 700 euroa, riippuen siitä minkäkokoisen terassin haluat. Avoterassia varten ei yleensä tarvitse erillistä rakennuslupaa, mutta kunnasta riippuen siitä täytyy kuitenkin jättää ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan jo suunnitteluvaiheessa.

Perustukset kuntoon

Terassin, kuten kaiken muunkin, rakentaminen aloitetaan perustuksista. Perustusmateriaalien valintaa vaikuttaa merkittävästi se, millaiselle maapinnalle terassi tulee ja missä kunnossa pinta on. Perustuksena terassia varten voi käyttää painekyllästetystä soirosta rakennettua kehikkoa, joka asetetaan tiivistettyä maanpintaa vasten. Tukevan pohjan perustukselle saa esimerkiksi betonilaatoista, jotka asetetaan terassin kulmiin. Pilariperustuksessa jänneväli saa olla korkeintaan kolme metriä. Esimerkkiterassi on kooltaan 3,5 m x 3,7 m ja tämä on myös pohjakehikon mitta. Tässä terassissa laudoitus on asennettu kohtisuoraan seinästä poispäin. Tämän myötä pohjakehikon pitkät puut asennettiin puolestaan seinän suuntaisesti. Kehikon päihin asennettiin pitkät puut, joihin saatiin kiinnitettyä koolaukset. Koolausten väliin jää aina kaksi 45 cm pituista puuta ja ne on naulattu päistään kiinni koolausten sivuihin.

Tasaa kallistumat ja epätasaisuudet kehikon alta

Valmiin kehikon voi vaaoittaa oikeastaan minkä tahansa sopivan suoran asian avulla. Tässä esimerkissä käytettiin suoraa vesiletkua. Kehikon alle on asennettu kyllästetystä puusta tehtyjä korokkeita, joiden avulla on tasattu alustan epätasaisuuksia ja kallistuksia. Tässä terassissa betonilaattojen ja puuosien väliin on asennettu vielä bitumihuopakaista. Samanlaista ratkaisua käytetään yleisesti sokkelin ja puisen alajuoksun välissä. Tämä terassi on reunustettu vielä muurikivillä, mutta valinnan mukaan olisi ollut mahdollista käyttää myös niin kutsuttua otsalautaa.

Lautojen asettelu ja kiinnitys

Terassin lattia on rakennettu muodoltaan pyöreäkulmaiseksi ja materiaalina käytettiin 28 x 95 mm höylättyä lautaa. Puutavaraliike myy lautoja 3,9 metrin pituisina, joten ne olivat jo valmiiksi lähes sopivan pituiset tähän projektiin. Rakennusvaiheessa lautojen väliin jätettiin noin 5 mm levyinen rako, joka vielä hieman leveni, kun puu kuivui auringonpaisteessa. Laudoitusta tehdessä kannattaa olla tarkkana, että raot saa pidettyä mahdollisimman tasaisina loppuun asti. Laudat saa kiinnitettyä kuumasinkityillä nauloilla. Painekyllästetyn puun kiinnittämiseen sopivat esimerkiksi harvakierteiset rst-terassiruuvit tai haponkestävät kiinnikkeet.

Aita ja viimeistely

Aita ja viimeistely

Aita ja viimeistely

Terassin ympärille asetetut muurikivet muodostivat kätevän sokkelin terassia varten. Kehikon peittämiseen olisi voinut käyttää myös kyllästettyä lautaa. Terassin aita päätettiin rakentaa valmiista aitaelementeistä, joita saa kaikista isommista rautakaupoista. Aitatolpat kiinnitettiin kyllästettyyn lautaan ja aitaelementit ruuvattiin kiinni aitatolppiin. Esimerkkiterassissa aita tuli vain kahdelle reunalle, joten aidan lyhyempi osa kiinnitettiin tukevasti maahan ja nurkkakohta jäykistettiin tekemällä pieni pöytätaso aitojen sisäkulmaan. Toisen pään jäykistämiseksi käytettiin väliaikaisesti vinotuen avulla.

Myöhemmin terassin kolmannelle reunalle on vielä tarkoitus rakentaa köynnösristikko, johon istutetaan villiviinejä. Terassia voi toki tuunata makunsa mukaiseksi pintakäsittelyn, maalin tai istutusten avulla. Halutessaan terasillle voi lisätä katoksen, mutta silloin tarvitsee yleensä hakea jo rakennuslupaa, sillä talon ilme muuttuu.

Esimerkkiterassin rakennuskustannukset olivat noin 700 euroa. Aikaa sen rakentamiseen kului kaksi päivää, joista toinen käytettiin tarvikkeiden kasaamiseen ja toinen terassin rakentamiseen. Tämän kokoiselle terassille mahtuvat hyvin sekä puutarhakalusteet että jonkin verran kasveja. Lattialle jää tilaa vielä oleskeluun tai vaikka makoiluun. Terassin huollossa kannattaa käyttää puunsuojia ja -öljyjä.