Remontointi

Vanhan hirsitalon eristäminen

hirsitalon eristäminen

Sisältö

Vanhaa hirsitaloa remontoidessa joudutaan usein suunnittelemaan eristykset kokonaan uusiksi, tai miettimään lisäeristystä. Varsinkin vanhemmissa hirsitaloissa vanhanaikaiset eristeet ovat kuluneet ajan saatossa ja menettäneet tehoaan. Hirsitalon eristäminen nykyaikaisilla materiaaleilla on helppo tapa palauttaa hirsitalo alkuperäiseen kuntoonsa.

Mainos

Ennen vanhaan eristemateriaalina käytettiin luonnosta saatavia materiaaleja, kuten turvetta, sammalta ja ylijäämäpuuta. Näillä luonnonmukaisilla eristemateriaaleilla tukittiin raot hirsien välissä.

Jo aikaisessa vaiheessa kehittyneet eristysmenetelmät ovat osasyy siihen, miksi satoja vuosia vanhoja hirsitaloja on edelleen pystyssä ja käyttökelpoisina. Vaikka hirsi on materiaalina hyvinkin eristävä, voi yksinkertaisillakin eristysmenetelmillä pidentää hirsitalon käyttöikää huomattavasti.

Jos olet remontoimassa vanhaa hirsitaloa tai rakentamassa uutta, on tämän artikkelin vinkeistä varmasti hyötyä juuri sinulle.

Miksi hirsitalon eristäminen on tärkeää?

Hirsitalon huolellinen eristäminen on erityisen tärkeää varsinkin ympäri vuoden asuttavissa hirsitaloissa ja -mökeissä.

Varsinkin vanhat hirsitalot, joiden eristeet ovat rappeutuneet ja kuluneet ovat usein hyvinkin vetoisia, pahimmassa tapauksessa jopa asuinkelvottomia.

Hyvin eristetty hirsitalo pysyy lämpimänä, sekä pitää lämmityskustannukset maltillisena. Näin ollen eristyksellä on myös merkitys talon energiatehokkuudessa.

Hirsitalon seinien eristäminen sisäpuolelta

Hirsitalon eristämiseen on useita vaihtoehtoja, joista yleisimpiä on seinän lämmöneristäminen sisäpuolelta. Sisäpuolelta eristäminen vaihtoehto niille, jotka haluavat säilyttää talon ulkoisen olemuksen alkuperäisenä.

Eristäessä hirsiä sisäpuolelta on oltava erityisen tarkkana suunnittelussa sekä materiaalivalinnoissa. Väärällä toteutuksella ja materiaalivalinnalta voit rikkoa hirren hengittävyyden, jolloin hirsi ei pysty tasoittamaan kosteuttaan ympäröivän ilman kanssa.

Jos hirsi ei hengitä, on kosteusvaurion riski huomattavasti suurempi.

Sisäpuolen eristämään käytetään erilaisia puupohjaisia ja ekologisia materiaaleja, kuten haketta, puukuitua ja luonnonmukaista villaa.

Jos päädyt eristämään hirsiseinät sisäpuolelta, on otettava huomioon että hirsiseinän alkuperäinen estetiikka kärsii. Tämä toki avaa uusia mahdollisuuksia hirsitalon sisustukseen, varsinkin jos haet modernimpaa ulkoasua.

Seinien eristäminen ulkopuolelta

Vanhan hirsitalon seinät voidaan eristää myös ulkopuolelta, joka on turvallinen ja yleinen ratkaisu. Tämä on vastakohtaisesti ratkaisu niille, jotka haluavat säilyttää hirsiseinän ulkoasun sisäpuolella.

Ulkopuoliseen eristämiseen käytetään yleensä ohuita puulevyjä, jotka asennetaan tiiviisti vanhan hirsiseinän päälle.

Uloimman levyn eli niin kutsutun tuulensuojalevyn väliin asennetaan eristemateriaalit. Materiaaleina käytetään samoja luonnonmukaisia ja ekologisia eristeitä kuin sisäpuolella.

Ulkoisen eristämisen etuna on turvallisuus ja käytännössä olematon kosteusvaurion riski, sillä toisin kuin sisäisessä eristämisessä, seinään ei synny kastepistettä joka rikkoo hirren hygroskooppiset ominaisuudet ja voi aiheuttaa hometta ja kosteusvaurioita.

Koska ulkoinen tuulensuojalevy ja eristemateriaalit ovat puupohjaisia, eivät ne riko hirren hengittävyyttä.

Yläpohjan eristäminen

Vanhojen hirsitalojen kohdalla yläpohjan eristäminen on usein jäänyt todella vähälle tai pahimmillaan kokonaan tekemättä.

Yläpohjan asianmukainen eristäminen edistää talon energiatehokkuutta huomattavasti enemmän kuin seinien eristäminen, joten sitä ei missään nimessä tulisi laiminlyödä.

Yläpohjan eristeiden uusiminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi, jos edelliset eristeet ovat ehjiä ja kuivia. Tällöin vanhoja eristeitä ei tarvitse poistaa, ja vanhat voidaan asentaa niiden päälle.

Yläpohjan eristämisen ohessa on myös tärkeä huolehtia rakenteiden tuulettuvuudesta. Ilmanvaihto estää kosteuden kerääntymisen rakenteisiin ja eristysmateriaaleihin.

Alapohjan eristäminen

Alapohjan kuluneet eristeet tunnistat helposti siitä että lattia on kylmä ja tuntuu vetoisalta. Alapohjassa piilee usein suurin riski kosteusvaurioille, mikäli eristeet ovat vaurioituneet ja eikä alapohjan tuuletus ole riittävä.

Alapohjan lisäeristäminen on vanhan hirsitalon tärkeimpiä toimenpiteitä, jolla voit pidentää talon käyttöikää huomattavasti. Vaurioitunut tai kostunut alapohja voi rikkoa alemmat hirsikerrokset, jos kosteus pääsee leviämään eikä siihen reagoida riittävän nopeasti.

Tämän takia alapohjan kunto tulisi tarkastaa säännöllisesti.

Alapohjan eristyksen materiaalivalinnoissa pätee samat lainalaisuudet kuin aieimmin mainituissa skenaarioissa. Synteettiset materiaalit eivät hengitä samoin kuin puupohjaiset, jolloin ympäröivän ilman ja hirren kosteus ei pysy tasapainossa. Luonnonmukainen puukuitu on paras vaihtoehto alapohjan lisäeristykseen.

Tehokas vaihtoehto on käyttää suurtehopuhallusta, jolloin eristeet saadaan levitettyä helposti ilman ryömimistä rossipohjassa-

Alapohjan kohdalla tuulettuminen on suuressa roolissa, sillä huonosti tuulettuva alapohja on hirsitalon herkin osa homeelle ja kosteudelle. Suuremman alapohjan kosteusvaurion kohdalla on järkevää kääntyä vahinkosaneerauksen ammattilaisen puoleen.

Ota huomioon nämä seikat hirsitalon lisäeristystä suunnitellessa:

  • Älä käytä synteettisiä materiaaleja, suosi hirsitalon kohdalla aina luonnonmateriaaleja, jolloin hirren hygroskooppiset ominaisuudet eivät kärsi.
  • Älä unohda ylä- ja alapohjan eristyksiä, ne ovat usein alttiimpia vuodoille ja vaurioille kuin seinät.
  • Seiniä eristäessä ota huomioon esteettiset seikat, säilytätkö mieluummin sisä- vai ulkoseinän ulkoasun?
  • Ideaalitilanteessa vanhojen hirsiseinien ollessa riittävän hyvässä kunnossa voidaan lisäeristäminen tehdä ilman että hirsien alkuperäinen ulkoasu kärsii.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.