Onko sinulla hirsitalo hienolla paikalla, mutta tila loppuu kesken ja seinät tulevat vastaan? Hirsi kestää vuosikausia, mutta niiden lisääminen jo olemassa olevaan taloon vaikuttaa mahdottomalta ja kalliilta?
Vanhempi hirsinen rakennuskanta harvemmin vastaa enää mukavuuksiltaan nykyajan tarpeita. Pienet kamarit ja ulkorakennuksessa olevat pesutilat ovat toisen unelma mutta toisen ikävyys. Tarpeet ovat monenlaisia ja joihinkin voidaan vastata lisärakentamisella.
Hirsirakennus on arvokas ja siitä halutaan pitää kiinni, mutta tilan tarve ja uudet käyttötarpeet hankaloittavat sen pitämistä. Hirsitalon laajentaminen on kuitenkin mahdollista ja usein paras tapa tehdä hirsirakenteisesta talosta suurempi.
Hirsitalon laajentamisen syitä
Hirsistä rakennetun kesämökin tai muun vapaa-ajan rakennuksen ottaminen kokovuotiseen käyttöön on hyvin suosittua nykyään. Tarvittavan lisätilan saamiseksi pienen rakennuksen laajentaminen on hyvä ratkaisu.
Huone tai pari lisää tekee pienestä vapaa-ajan rakennuksesta toimivan kodin. Paremmat pesutilat ja modernisoitu keittiö auttavat ottamaan talon ympärivuotiseen käyttöön.
Isomman hirsirakennuksen ottaminen useamman sukupolven käyttöön on mahdollista lisärakennuksen avulla. Katettu välitila rakennusten välissä toimii mukavana paikkana, jossa voidaan viettää sukujuhlia ja nauttia Suomen muuttuvista vuodenajoista säältä suojattuna ja lämpimänä.
Vanhan hirsitalon viereen rakennettava lisärakennus voi sisältää nykyaikaiset pesutilat ja katettua käytävää myöten sinne pääsee kuivin jaloin ja turvallisesti myös pimeänä vuodenaikana. Lisärakennukseen saa myös vierastilan ja vierasrakennus on oivallinen tapa nostaa kiinteistön käyttöarvoa.
Etätyöskentely ja elinkeinonharjoittaminen voi vaatia myös oman tilansa mitä ei pieneksi käyneestä hirsitalosta muuten löydy. Hirsitalon laajennus työtilalla lisää talon mukavuutta ja monipuolisuutta. Myös asiakkaat arvostavat, kun tilat ovat viihtyisät ja arvokkaan oloiset.
Hirsitalo voidaan laajentaa myös ylöspäin ottamalla talon vintti käyttöön. Vintillä olevat kattotuolit voivat olla hieno sisustuselementti, jota on mukava esitellä vieraille.
Hirsitalot joita voidaan laajentaa
Lisätilojen tarve on moninainen ja laajentamisen tapoja useita, mutta kaikille on yhteistä se että hirsirakennuksen laajentaminen lisärakennuksella on kiinteistölle lisärakentamista rakennusluvan eli vallinnan mukaan. Toiseen rakennukseen rakennusoikeutta ei välttämättä ole. Olemassa olevan rakennuksen laajentamiseen rakennusoikeutta yleensä riittää.
Lisärakentaminen on myös riippuvainen hirsitalon perustuksesta. Perustustapa voi vaikuttaa siihen miten taloa voidaan laajentaa. Perustusten osalta on hyvä konsultoida rakennesuunnittelijaa sokkelin ominaisuuksista.
Suurin osa hirsitaloista on perustettu altapäin tuulettuvan sokkelin päälle. Lisärakennus voidaan perustaa vaihtoehtoisesti myös paalujen päälle.
Lisäksi pitää ottaa huomioon olemassa olevan hirsikehikon kunto. Jos hirsien kunnossa on puutteita, voi uusien hirsien liittäminen vanhaan hirsikertaan olla haastavaa. Tarkastuta hirsien kunto ennen laajentamisen suunnittelua. Usein hirsitalojen hirret on paneloitu ulko- ja sisäpuolelta ja tarkastus vaatii rakenteen avaamista.
Hyväkuntoisen hirsirungon laajentaminen uudella hirsirakenteella on yleensä mahdollista ja salvostekniikka on mahdollista ottaa huomioon lisättävään hirsikertaan ja saadaan ulkonäöllisesti yhteneväinen kokonaisuus. Hirsi on salvomistekniikan osalta erinomainen rakenne rakennuksen laajentamiseen.
Hirsirakennusten yhdistäminen laajennuksen yhteydessä
Hirsitaloa laajennettaessa uudet hirret tuetaan vanhaan runkoon ja vanha pitää mitoittaa uudelle lisäkuormalle. Vaihtoehtoisesti rakennetaan erillinen rakennus joka liitetään olemassaolevaan esimerkiksi tolpparunkoisella välitilalla.
Rakennuksen tulee myös soveltua ympärillä olevaan rakennettuun ympäristöön ja täyttää mahdolliset kaavassa olevat kauneuden ja sopusointuisuuden vaatimukset.
Nykyään suositaan usein vanhojen rakennusten osalta uusien rakennusosien erottumista vanhasta rakenteesta rakennustyylillisesti. Toisaalta on myös muistettava rintamamiestalojen elintasosiipien rumuus.
Laajentamisessa myös kattomuoto voi vaikuttaa rakennusten yhdistämiseen. Jyrkkä katto ja matalalle ulottuva räystäslinja voi vaikeuttaa rakennuksen laajentamista muuten kuin rakennusta ja kattomuotoa jatkamalla samaan suuntaan.
Työvaiheet hirsitalon laajentamisen aikana
Hirsitalon laajentaminen alkaa tarvekartoituksesta. Tarvekartoitukseen kuuluu tontin ominaisuuksien selvittäminen ja vanhan hirsirungon käyttökelpoisuuden tutkiminen laajentamiseen kuntotarkastuksella.
Tarvekartoituksessa selvitetään myös rakennusluvassa olevan rakennusoikeuden määrä. Rakennusoikeuden määrä vaikuttaa siihen onko projektin suuruuteen.
Tarvekartoituksen jälkeen voidaan aloittaa uuden rakennusosan ja laajentamisen suunnittelu. Ammattilaiset selvittävät tilaajan tarpeet ja toiveet ja antavat niiden ja tarvekartoituksen pohjalta suunnitteluun vaihtoehdot. Kultahirsitalot käyttävät suunnittelussa viimeisintä autocad-pohjaista suunnittelutekniikkaa.
Rakennusvaiheen voi suorittaa mahdollisuuksien mukaan itse, mutta hirsirakentamisen ammattilaiset Kultahirren toimesta takaavat onnistuneen lopputuloksen, joka on taatusti yksilöllinen ja ympäristöön kauniisti soveltuva.
Hirsitalon laajentamisen kustannukset
Hirsitaloa laajennettaessa kustannukset suunnitellaan lähtökohtaisesti laajennuksen laajuuden mukaan. Pieni lisärakennus on aina halvempi kuin vanhan rungon avaaminen ja uusien hirsikertojen lisääminen uutta muotoa tehtäessä.
Useimmin laajennus on hirsitalon viereen uutena rakennettava hirsirakennus, joka liitetään vanhaan rakennukseen. Lisäsiiven rakentaminen on yleensä samanhintaista kuin uuden rakentaminen, noin 1500 – 2000 euroa / neliömetri. Märkätilojen ja talotekniikan osuus nostaa rakentamisen hintaa.
Hirsien hintaan vaikuttaa eniten puun saatavuus. Toisinaan tulee tilanteita, että rakennusmateriaalia ei ole saatavilla ja tämä kannattaa ottaa huomioon laajennuksen suunnittelussa ja rakentamisen ajoittamisessa. Rakenteiden avaaminen kannattaa jättää siihen asti että uutta hirttä saadaan tilalle ilman työmaalla odottelua.
Hirsitalon laajentamisen hyödyt
Lisätila on aina arvokasta ja laajentaminen lisää hirsitalon käyttömahdollisuuksia. Uusi hirsikerta on myös pitkäikäinen ja kohtuullisen huoltovapaa materiaali, joka takaa kiinteistön arvon säilymisen vuosiksi eteenpäin.
Lisärakennuksella yhdestä hirsimökistä tulee useamman sukupolven yhteinen kesänviettopaikka missä ei tule ylimääräistä kitkaa asumisjärjestelyjen osalta. Mökillä voidaan viettää yhdessä aikaa ja samalla saada pientenkin lasten kanssa omaa rauhaa tarpeen mukaan. Mökin pihapiirissä riittää elämää ja kaikille hyvä nukkumapaikka.
Laajentamalla on mahdollista tehdä vapaa-ajan asuntoon kylmän vuodenajan kestävä nukkumistila ja luonnon rauhassa on mahdollista nauttia etätyöstä ja vapaa-ajasta luonnon helmassa ympärivuotisesti.
Perheen kasvaessa myös hirsitalolla on mahdollisuus kasvaa lisärakentamalla. Jälkeenpäin tiloja voidaan vielä yhdistää ja saadaan aikaan salimaisia kokonaisuuksia, joissa on tilaa viettää hienoja hetkiä perheen parissa.
Muistilista hirsitalon laajentamiseen
- Selvitä tontin kaavamääräys ja rakennusoikeus
- Teetä hirsitalolle kuntotarkastus.
- Suorita tarvittavat huolto- ja korjaustyöt ennen laajennuksen suunnittelua.
- Suunnittele laajennus yhdessä ammattilaisten kanssa olemassa olevien piirustusten avulla tai ilman.
- Dokumentoi kaikki laajennustyön vaiheet huolellisesti.
- Tilaa suunnittelu, materiaalit ja työ kerralla yhdeltä luotettavalta tekijältä.
- Kiinnitä rakennusvaiheessa huomiota rakenteiden kosteustekniseen toimivuuteen.