Mökkireissut ovat iloinen tapahtuma – ainakin periaatteessa. Jostain syystä pakkaamisesta ja mökille siirtymisestä on kuitenkin helppo saada aikaan myös aikamoinen stressi ja riita. Onhan mökkiviikonlopun järjestäminen useammalle hengelle aikamoinen puristus, varsinkin jos matkaan lähtee luonteeltaan ja tavoiltaan erityyppinen porukka. Ainakin osa tästä olisi vältettävissä hyvällä suunnittelulla, uskovat lastentarhanopettaja, tapahtumajärjestäjä ja ammattijärjestäjä.

Avain onnistuneeseen mökkiviikonloppuun on odotusten ääneen sanominen. Ennen mökille suuntaamista kannattaakin keskustella siitä, mitä kaikki toivovat mökkireissulta. Jos toinen kaipaa rentoutumista ja toinen remonttiapua, kannattaa keskustella siitä, miten kaikkien toiveet saadaan täytetyksi ja voisiko jossain asiassa joustaa. Toinen asia josta kannattaa keskustella, on budjetti. Tässä tulisi ottaa huomioon sekä käytettävä aika että kustannukset. Erityisesti silloin kun ollaan suuntaamassa vuokramökille kannattaa käydä läpi vuokraamisen ehdot ja mökin varustelutaso. Jos mökille pitää viedä mukanaan esimerkiksi omat patjat tai makuupussit, voi niitä kysellä lainaksi jo etukäteen, jottei kaikkea tarvitse ostaa kiireessä. Mikäli mökillä täytyy tehdä etukäteisvalmisteluja, osa porukasta voi vaikka suunnata sinne ennen muita ja auttaa tässä. Vastaavasti toinen osa voi sitten jäädä siivoamaan viikonlopun päätteeksi. Seurueen eri jäsenillä voi olla toisistaan paljonkin eroava rahatilanne ja tästä kannattaa keskustella avoimesti. Jos toiset haluavat esimerkiksi hankkia selvästi kalliimpaa ruokaa, saattaa tästä seurata konflikti kauppamatkalla. Tällöin kannattaa sopia, hankitaanko osa vai kaikki ruoasta yhteiseksi ja miten kulut jaetaan. Myös bensat täytyy muistaa laskea mukaan kuluihin, jottei kuljettajien tarvitse kysellä bensarahojen perään kuukausia mökkireissun jälkeen.

Yksi suuri kysymys mökkireissua valmisteltaessa on se, halutaanko viettää viikonloppu aikuisten kesken vai otetaanko mukaan myös lapset. Lapset kaipaavat tietynlaista päivärytmiä myös mökillä ja heistä lähtee ääntä. Lapsettomat ihmiset saattavat kokea tämän häiritseväksi, mikäli eivät ole tottuneet lasten jatkuvaan läsnäoloon ja haluavat esimerkiksi juhlia rauhassa. Ratkaisuna tähän voi harkita esimerkiksi kahden vierekkäisen mökin vuokraamista, jolloin lapset pääsevät ajoissa nukkumaan ja aikuisten mökissä voi viettää aikuisten vapaa-aikaa.

yhteyshenkilö - hallinnoi budjettia

yhteyshenkilö – hallinnoi budjettia

Mökkireissua suunniteltaessa yhden henkilön kannattaa olla yhteyshenkilö muiden välillä, jotta kommunikaatio olisi mahdollisimman helppoa. On myös tärkeää jakaa selkeät vastuualueet, jotta kukaan ei koe hommien kasautuvan ainoastaan hänelle. Yhteyshenkilö voi sitten seurata, että kaikki hoitavat luvatut hommansa. Yhteyshenkilö voi myös hallita yhteistä mökkikassaa ja pitää kirjaa menoista. Yhteinen kassa helpottaa myös kulujen jakamista oikeudenmukaisesti. Kulut pysyvät paremmin kurissa, jos ruokailut suunnitellaan etukäteen ainakin pääosin. Jokaiselle päivälle kannattaa suunnitella yksi pääruoka ja tässä täytyy tietenkin ottaa huomioon kasvissyöjät ja erikoisruokavaliot. Myös aamu- ja iltapala kannattaa yleensä hoitaa yhteisistä ruokavaroista, sillä voi, juusto ja leipä myydään kuitenkin suuremmissa paketeissa ja niistä riittää monelle. Juomien kohdalla voi toki sopia, että jokainen tuo omat juomat, jos kulutus eroaa paljon henkilöittäin.

Ihmisten käsitykset siisteydestä eroavat paljon toisistaan, joten ei kannata olettaa ”jätetään mökki siistiksi” tarkoittaa kaikille samaa. Kannattaa listata tehtävälistan omaisesti kaikki asiat, jotka lopuksi täytyy hoitaa. Jos mökillä viivytään kauemmin, voi esimerkiksi saunan siivoaminen, tiskaaminen ym. olla ajankohtaista myös reissun aikana. Jos asiasta keskustellaan etukäteen, voivat kaikki valmistautua siihen mitä heiltä odotetaan ja turhilta konflikteilta vältytään.

Varsinkin suuressa ryhmässä saattaa kaikesta valmistelusta huolimatta syntyä konflikteja, mutta tärkeintä on silloin se, että asiat selvitetään saman tien. Jos joku harmistuu jostakin, kannattaa siitä keskustella ja pyytää, että harmistunut kertoo tarkasti mikä häntä vaivaa. Ongelma voi olla hyvinkin helposti ratkaistavissa. Pääasia on, ettei mikään jää vaivaamaan pidemmäksi aikaa ja hyvä tuuli saadaan palautettua jo paikan päällä.