Kesäasunnot ovat muuttuneet vuosien saatossa vaatimattomista mökeistä yhä hulppeammiksi kesähuviloiksi, jotka on varusteltu kaikilla mukavuuksilla. Niissä myös vietetään aikaa ympäri vuoden. Mökkeily on olennainen osa suomalaista kulttuuria. Suomalaisista 44 prosenttia omistaa joko oman mökin tai jakaa sellaisen jonkun kanssa. Mökkeilijöitä on vielä suurempi määrä, sillä moni hyödyntää mökkeilyssä tuttavien tai sukulaisten mökkejä. Myös vuokramökit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Tämä on hyvä uutinen pienten mökkipaikkakuntien yrittäjille, sillä useissa tapauksissa kesäasukkaat auttavat pitämään paikkakunnan palvelut pyörimässä. Mökkeilyn onkin arvioitu työllistävän noin 60 000 suomalaista.

Suomalaisten kesämökit sijaitsevat yleisimmin metsä- tai maalaismaisemassa. Erityisen arvostettuja ovat tietenkin mökit veden äärellä, eli järven tai meren rannalla. Tämän ymmärtää, sillä sekä suomalaiset että japanilaiset tutkimukset osoittavat, että metsässä ja sen läheisyydessä oleskeleminen rauhoittaa mieltä, elvyttää, saa verenpaineen laskemaan, vähentää stressiä ja lisää luovuutta. Britit taas ovat selvittäneet tutkimuksissaan, että luonnonvesien läheisyys parantaa ihmisen hyvinvointia. Suomalaisille tämä ei ole uutinen, sillä kyselytutkimus vuodelta 2009 osoittaa, että luonto on suomalaisille tärkein syy mökille suuntaamiseen. Luonnon läheisyyden lisäksi mökillä oleskelu tarjoaa muutenkin mukavaa vastapainoa arjelle ja sen rutiineille ja velvollisuuksille. Mökillä voi rentoutua ja hengittää vapaammin. Ihmiset haluavatkin rakentaa mökeistään täysin arjesta erottuvan maailman, toisen todellisuuden, selviää Pertti ja Maarit Alasuutarin vuonna 2010 julkaisemasta kirjasta Mökkihulluus, jota varten he haastattelivat suuren määrän mökkeilijöitä. Eroa arkeen tehdään mm. sisustamalla mökki eri tavalla kuin koti ja pukeutumalla mökillä mökkivaatteisiin.

Mökkielämä tuo vaihtelua arkeen myös askareidensa puolesta. Kotona ja toimistossa ihmiset viettävät suuren osan ajastaan tietokoneella, mutta mökillä pääsee vielä käyttämään käsiään ja puuhaamaan ulkona. Vaikka mökit ovat koko ajan muuttuneet nykyaikaisemmiksi, kuuluvat usean mökin töihin edelleen halkojen hakkaaminen, nikkarointi, tiskaaminen, kukkien istuttaminen ja kukkapenkkien kitkeminen sekä rauhallinen ruoanlaitto. Vaikka puuhailun voisi kuvitella olevan rasittavaakin, niin suomalaiset eivät sitä näin koe. Suomalaisen työn liiton tekemän mökkitutkimuksen perusteella 74 prosenttia suomalaisista nimenomaan nauttii mökkielämään liittyvistä pienistä askareista ja pitävät niitä tärkeänä osana mökkeilykokemusta.

sauna rentoutumiseen

sauna rentoutumiseen

Mökit eivät läheskään aina ole enää syrjässä muusta maailmasta, edes henkisesti. Yhä useammasta mökistä löytyy internet-yhteys tai ainakin televisio. Tästä huolimatta monet pyrkivät tietoisesti mökillä viettämään tavallista vähemmän aikaa koneen tai television ääressä. Tämä onkin terveellistä, sillä aivot kaipaavat lepoa jatkuvasta informaatiotulvasta ja nettipaasto antaa niille tarvittavaa lepoa. Tämä auttaa tutkitusti parantamaan keskittymiskykyä. Ja kyllähän saunominen on suomalaiselle sitä parasta ajanvietettä ja terapiaa, todellista laatuaikaa ja voittaa koneella istumisen mennen tullen. Asuminen-sivuston tekemän kyselyn mukaan suomalaiset eivät myöskään kaipaa seuraa mökkeillessään. Mökkinaapurienkin toivotaan olevan mahdollisimman kaukana, sillä mökillä halutaan olla rauhassa muulta maailmalta ja ilman ylimääräistä melua. Tätä mieltä oli 72 prosenttia kyselyyn vastanneista. Poikkeuksen tähän tekee toki oma perhe, jonka suurin osa vastaajista halusi kuitenkin mökille mukaan. Mökkinaapureitakin kuitenkin arvostetaan, sillä ihmisten läheisyys tuo turvallisuutta omallekin mökille ja esimerkiksi teiden kunnossapidosta voidaan sopia yhdessä ja kuluja jakaa. Naapuri voi myös tarkistaa, että omalla mökillä on kaikki hyvin silloin, kun et itse pääse pitkään aikaan paikalle. Osa sosiaalisemmista vastaajista totesi myös, että mökkinaapurin vierailu piristää kuitenkin toisinaan ja esimerkiksi marjojen, omenien ja kalasaaliiden jakaminen ilostuttaa. Lapsiperheet taas arvostavat sitä, jos lapsilla on seuraa mökin läheisyydessä, sillä näin saa jälkikasvunkin viihtymään mökillä hieman pidempään.