Istutko usein laiturilla haaveilemassa vakituisesti ja ympärivuotisesti mökille muuttamisesta? Ennen kuin teet tämän suuren elämänmuutoksen, herää haaveilustasi, sillä mökin muuntaminen talviasuttavaksi voi olla suuri urakka ja vaatia paljon remonttia, joka on suunniteltava ja budjetoitava tarkkaan. Näkemättäkään mökkiäsi arvelen, että sen muuntamisessa on enemmän työtä kuin osaat odottaa.

Lämmitys

Sinun täytyy huolehtia lämmityksestä. Useimmilla kesämökeillä on vain sähkölämmitin, joka voi tulla kalliiksi, jos se on ainoa lämmönlähde. Onko mökilläsi puutakka tai puu-uuni, jota voit käyttää lämmityskustannusten kurissa pitämiseen? Jos sinulla on jo sellainen, hyvä, jos ei, sellaisen asentaminen voi olla hyvä idea. Sinun tulisi myös tehdä lämmönmenetyslaskelmia. Jos asennat muita lämmityslaitteita, on toimiluvan saaneen urakoitsijan myös koottava ja asennettava ilmakanavat ja uuni asianmukaisesti.

Sähkö

Sähkö

Sähkö

Sähköjärjestelmän kuormitus kasvaa moninkertaisesti, kun kesämökki muuttuu ympärivuotiseksi asuinpaikaksi. 60 ampeeria ei vain riitä, joka tarkoittaa että sinun on nostettava se sataan tai kahteen sataan ampeeriin, ja tämä taas on kallista ja vaatii ammattimaisen sähkönasentajan.

Eristys

Ainoastaan kesäkäytössä olevissa mökeissä on yleensä vähän tai ei lainkaan eristyksiä. Kosteutta ei koskaan muodostu seinien sisäpuolelle, koska lämpötila mökin ulkopuolen ja sisäpuolen välillä ei koskaan eroa muutamaa astetta enemmän. Vaikka lämpötilaeroa olisikin ja kosteutta muodostuu, mökissä on tarpeeksi ilmanvaihtuvuutta tuulettamaan seinät ja ullakon ja pitämään ne kuivina. Kun lisäät eristystä ja lämmität taloa talvella, ulkolämpötilan ja sisälämpötilan ero nousee dramaattisesti, ja sinun on käsiteltävä siitä muodostuvaa kondensaatiota. Höyrysulku on välttämätöntä, koska se erottaa lämpimän, kostean ilman sisäpuolella ja ulkopuolen kylmästä, tiheästä ilmasta ja estää kondensoitumisen seinien sisäpuolella. Jos tätä ei hoideta, se johtaa homeongelmaan ja seinien lahoamiseen. Mikä tahansa urakoitsija pystyy asentamaan lisäeristystä seiniisi mutta se ei estä kosteutta tulemasta sisälle ja muodostavan hometta, koska höyrysulkua on mahdoton asentaa olemassa olevia kipsilevyjä irrottamatta.

Ikkuna tiivisteet

Kesäisin mökissä olevat ikkunat eivät tarvitse tiiviitä tiivisteitä kehyksen ympärille, eikä niiden tarvitse olla täysin säänkestäviä. Kondensaatio ongelmaa, joka aiheuttaa listojen jäätymistä ja homehtumista, ei ole syntynyt, sillä ventilaatio toimii. Mutta näin tulee käymään kesäikkunoille, jotka pakotetaan kestämään myös talvella. Saatat joutua vaihtamaan mökkisi kaikki ikkunat ja ovet talvenkestäviksi.

Putkisto

Onko vesihuolto riittävä? Tarvitsetko uuden kaivon tai kunnallistekniikan? Onko septinen järjestelmä riittävä talvikäyttöön? Jos se on alun perin tarkoitettu kausittaiseen / osa-aikatarkoitukseen, saatat joutua tyhjentämään sen useammin. Jos remonttisi sisältää uusia laitteita, kuten astianpesukoneen, jätehuoltolaitteita tai suuren kylpyammeen, sinun on varmistettava, että septinen säiliösi on suunniteltu vastaamaan lisääntynyttä sisältöä ja orgaanista kuormitusta.  Tulet todennäköisesti tarvitsemaan suuremman septisen järjestelmän. Tämä ei ole vain suuri kustannus, vaan tulet huomaamaan, että on olemassa rajoituksia, miten likavesi järjestelmäsi  voidaan sijoittaa suhteessa lähellä oleviin vesistöihin, kaivoihin ja naapureihisi. Kun ei ole mitään huolta jäätymisestä, putkistoa voidaan käyttää millä tahansa tavalla, mikä on kätevää ja halpaa. Niin kauan kuin putket tyhjennetään ennen kuin pistät mökin  talviunille syksyllä, ne eivät koskaan ole vaarassa puhjeta, mutta kun päätät asua mökillä myös talvella, sinun on varmistettava, että putkistosi on suojattu. Se on oltava eristeiden lämpimällä puolella tai putket jäätyvät ja puhkeavat. Jos ne eivät ole oikeassa paikassa, putket on asennettava uudelleen. Mutta jos mökkisi on rakennettu muuhun kuin ainoastaan kesäkäyttöön, tätä remonttia ei välttämättä tarvitse tehdä. Kausiluontoisen mökin  muuntaminen ympäri vuoden asuttavaksi kodiksi on pitkä ja työläs prosessi, jonka suorittamiseen suosittelen korkealaatuisen urakoitsijan palkkaamista.