Kesä rupeaa pian kolkuttamaan ovia, joten on aika ruveta suunnittelemaan kesän tekemisiä. Suomen kesä on yksi kauneimmista asioista maailmalla ja siihen liittyy todella paljon mukavaa tekemistä.

Suomen kesähän on kuitenkin lyhyt, mutta kaunis, joten aika kannattaa käyttää tehokkaasti, jotta kesästä saisi kaiken irti. Suomen kesään liittyy paljon asioita kuten metsässä marjastus, luontokävelyt, kesäterassit, kesäkaupungit, kalastus ja mikä tärkeimpänä mökkeily. Mökkeily on yksi suomalaisten parhaimmin pysyneistä kesäperinteistä. Mökin omistaminen järvenrannalla on suomalaiselle yksi tärkein asia. Vielä tärkeämpi se on, jos kesämökki on rakennettu itse. Tähän projektiin saakin laitettua helposti muutaman kesän, joten silloin ei tarvitsekaan miettiä mihin kesälomansa käyttää. Kesämökin itse rakentaminen saattaa olla todella iso homma, mutta mikä olisikaan sen parempaa kuin omistaa itse rakentama mökki. Muutaman kesän uhraaminen on varmasti sen arvoista. Rakentamisen ei kuitenkaan tarvitse olla liian raskasta tai tylsää vaan voi siitä vaikka kaveriporukalla tehdä yhteisen projektin, johon palkkaa avuksi ammattilaisia.

Vinkin kesämökin rakentamiseen

Vinkin kesämökin rakentamiseen

Kaikki eivät kuitenkaan ole luonnostaan rakennustaitureita. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ongelma kesämökin rakennukselle. Netistä ja rautakaupoista on saa vaikka kuinka paljon ohjeita mökin rakennuttamiselle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos rakennuksesta ei löydy ammattitaitoa on rakentamiseen kannattavaa palkata avuksi ammattilaisia. Ilman minkäänlaista ammattitaitoa kesämökin rakentaminen on oikeastaan mahdotonta. On myös tiettyjä töitä, kuten sähkötyöt, joissa ammattilaisen palkkaaminen on pakollista. Tässä kuitenkin muutama huomioon otettava asia omaa kesämökkiä rakentaessa.

Budjetti on yksi asia, joka kannattaa miettiä tarkasti kuntoon, ennen kesämökkiprojektin aloittamista. Kuinka paljon sinulla on varaa laittaa kyseiseen mökkiin. Usein kesämökin rakentamiseen pitää myös ottaa lainaa, joten laina-asioista kannattaa myös ottaa selvää. Kesämökkilainoissa on myös vaikea arvioida mökin takuu summaa, joten pankit saattavat tarkistaa maksukyvyn moneen kertaan monesta eri paperista. Riippuen pankista kesämökkilainaan saattaa myös tarvita jonkin muun vakuuden kuin rakennettavan kesämökin. Mökin kokonaiskustannuksiin pitää myös muistaa sisällyttää paljon eri hintoja, joten hintaa arvioidessa pitää olla erittäin tarkkana, ettei tule yllätyksiä matkan varrella.Toinen asia mistä mainitsinkin jo edellisessä, on kustannusarvio. Tässä on erittäin tärkeää ottaa huomioon jokainen kustannus, joka mökin rakentamisesta tulee. Yleinen sääntö myös on, että melkein jokaiseen rakennusprojektiin menee enenemän rahaa kuin on suunniteltu. Tämän takia kannattaa kustannusarvio tehdä aina hieman yläkanttiin, jottei yllätyksien sattuessa tarvitse lopettaa koko projektia.Jos haluat välttää kustannusarvion ylittämisen mieti jo valmiiksi tarkkaan, että kuinka paljon tilaa tarvitset, minkälaisia materiaaleja haluat käyttää ja minkälaisen varustelun haluat mökkiin. Tällöin jos suunnitellussa kaavassa pysytään kirjaimellisesti, on helppo pysyä kustannusarvion ja laaditun budjetin sisällä. Tähän kannattaa myös huomioida kaikki kodinkoneet, sähkötyöt ja putkityöt.Suunnittele. Tätä ei voi hokea liikaa. Hyvä suunnittelu on kaiken A ja Ö, jolla saadaan projekti pysymään budjetissa ja lopputuloksesta miellyttävä. Suunnittele jo valmiiksi kaikki pohjapiirustuksesta keittiön materiaaleihin asti. Pohjapiirustuksen toteuttaa kuitenkin aina ammattilainen, jolla on osaamista arkkitehtuurista. Suunnittelu vie usein 4-8 prosenttia koko budjetista. Arkkitehdin kanssa on kuitenkin mahdollista neuvotella, siitä että minkälainen loppuratkaisusta tulee.

Toinen tärkein asia mökkiprojektissa on rakentaminen. Tässä kannattaa miettiä, että miten haluat rakennuksen rakentaa. Oletko suunnitellut rakennusyrityksen palkkaamista tai oletko jopa suunnitellut projektin rakennettavan talkootyönä perheesi ja kavereidesi kanssa. Kannattaa myös selvittää, että onko paikkakunnallasi ammattilaisrakentajia, jolloin suoraan henkilön palkkaaminen tulee edullisemmaksi. Jos kuitenkin olet valinnut rakennustavaksi talkootyön, muista arvioida oma kapasiteettisi realistisesti.