Kuinka tehdä mökkilomasta entistäkin viihtyisämpi
Kuinka tehdä mökkilomasta entistäkin viihtyisämpi

Mökillä lomailu on monelle suomalaiselle se oikea tapa viettää vapaa-aikaa. Varsinkin kesällä, kun ilmat ovat lämpimät ja moni on pidemmällä lomalla töistä tai koulusta, on mukava vaihtaa maisemaa. Mökille mennessä on kuitenkin monia asioita muistettavana ja jos aikaa haluaa viettää siellä enemmän, pitää mökin olla myös hyvässä kunnossa. Jos mökillä oleminen alkaa kyllästyttää, voit kokeilla lisätä viihtyvyyttä erilaisilla keinoilla. Sisustaminen, remontointi ja muut uudet ideat tuovat varmasti kaivattua piristystä mökille. Katsotaan seuraavaksi, minkälaiset asiat tuovat varmasti uuden ilmeen omalle mökillesi!

Suuremmat muutokset

Jos haluat uudistaa mökin ilmettä itse, voit tehdä monenlaisia muutoksia väreihin tai materiaaleihin. Kun suunnittelet remonttia, muista kuitenkin pitää huolta siitä, että kokonaisuus tulee olemaan tasapainossa. Uudet värit tuovat varmasti piristystä, mutta muista katsoa, että ne sopivat yhteen muiden siellä olevien värien kanssa. Mieti, minkälaisen ilmeen haluat ja toteuta suunnitelma sen pohjalta. Haluatko, että mökki on rauhallinen ja hillitty vai haluatko jotain erikoista ja villiä, joka saa sinut unohtamaan arjen? Jo seinien tapetointi tai maalaus saavat aikaan uuden tyylin ja se varmasti saa sinut ajattelemaan mökistäsi uudella tavalla. Huonekalujen uusiminen tai niiden maalaaminen voivat antaa myös uutta piristystä. Jos sinulla on vanhempia ja puisia huonekaluja mökillä, voit pienellä vaivalla maalata ne ja muuttaa niiden järjestystä. Jos haluat taas vaihtaa ne kokonaan, voit löytää kirpputoreilta tai kierrätyskeskukseta sopivia vaihtoehtoja, jotka sopivat mökin sisustamiseen.

Pienemmät muutokset

Mökin siivoaminen ja ylimääräisen tavaran kierrättäminen voivat saada aikaan suuren muutoksen. Jos huomaat, että tavaraa on enemmän, kuin tarvittava määrä, on aika käydä ne läpi. Varmista, että annat pois sellaiset tavarat, joita et ole kaivannut pitkään aikaan tai joita et tule tarvitsemaan. Ensin mökki on voinut olla hyvä paikka säilyttää turhaa tavaraa, mutta se nopeasti vaikuttaa viihtyvyyteen. Tästä syystä on hyvä miettiä tarkkaan, minkälaisia asioita haluat säilyttää paikassa, jossa vietät lomasi. Ylimääräiset tavarat voi lahjoittaa erilaisiin paikkoihin, myydä kirpputorilla tai voit myös kysyä naapurilta, tarvitseeko hän mitään niistä.

Kun olet päässyt eroon ylimääräisistä tavaroista, voit miettiä hauskoja keinoja säilöä jäljelle jääneitä. Esimerkiksi erilaiset korit ja laatikot ovat hyvä tapa pitää tavarat kasassa. Jos jätät tavarat hieman näkyville, ne voi yhdistää osaksi sisustusta. Harrastuksiin kuuluvat tavarat ja villasukat ovat tarpeellisia mökillä, joten ne ovat myös hauska lisä sisustukseen. Koreja voi pitää vaikka lattialla tai niille voi etsiä sopivan hyllykön, jossa ne saavat olla rauhassa.

Sisustusta miettiessä on hyvä päättää, mitkä asiat ovat välttämättömiä tai tarvittavia. Jos mökkisi sijaitsee syrjäisellä seudulla, voit miettiä tarvitsetko esimerkiksi verhoja ollenkaan. Kevyet ja vaaleat verhot voivat olla myös hyvä vaihtoehto, jos haluat käyttää päivänvaloa hyödyksesi. Rauhallinen tunnelma on myös taattu, kun verhot eivät tee tunnelmasta synkempää. Valaistusta kannattaa miettiä myös muiden asioiden osalta. Esimerkiksi maalatessa seiniä, mieti missä tarvitset eniten valoa. Tunnelmaa on hyvä luoda himmeillä valoilla, mutta keittiö kannattaa valaista paremmin.

Yksi omaperäinen ja persoonallinen sisustusvinkki on tehdä oma kuvakollaasi mökin seinälle. Voit kerätä kuvia, jotka on otettu mökillä ja koota niistä yhden ison kokoelman. Kuvat voivat olla myös muilta matkoilta tai sellaisia, jotka on otettu eri vuodenaikoihin. Vain mielikuvitus on rajana ja ideoita voi kehitellä yhdessä koko perheen kanssa tai ystäväporukalla. Kunhan kuvat tuovat hyvän mielen ja muistuttavat mukavista hetkistä, tämä sisustuselementti on ehdottomasti erinomainen mökille.