Kesämökkikaupan vilkkain aika alkaa olla käsillä, sillä eniten mökkejä ostetaan touko- ja syyskuun välillä. Tämä näkyy myös lainahakemuksina pankkien tiskeillä. Mökkiä ostetaan harvemmin kokonaan lainarahalla, vaan siihen on usein säästetty pidemmän aikaa. Tämä on käytännössä myös välttämätöntä, sillä Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Kenneth Kaarnimon mukaan mökki on käypä vakuus noin 60-70 prosenttia arvostaan ja loppuosa täytyy kattaa joko vakuuksilla tai säästöillä.

Suomalaiset ottavat mökkiä varten lainan keskimäärin noin 11 vuodeksi. Tavallisimmin laina on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Noin puolet lainan ottajista lyhentää lainaansa 200-500 euron kuukausierissä. Neljännes mökin ostaneista lyhentää lainaa alle 300 euroa kuukaudessa ja neljännes yli 650 euroa kuukaudessa. Usein asiakkailla on samanaikaisesti lyhennettävänään asuntolaina. Mökkilainojen suurin asiakaskunta ovat 50-60-vuotiaat, mutta runsaasti lainoja myönnetään myös 35-45-vuotiaille. Mökkikauppoja tehdään vuosittain 3 000 – 4 000 kappaletta.

Mökki sijoituksena

Suomalaiselle mökki edustaa rauhaa, omaa paikkaa ja perinteitä. Kurun loma-asuntomessuilla kyselyyn vastanneista 82 prosenttia piti kuitenkin vapaa-ajan asuntoa myös hyvänä sijoituksena. Tämä on totta vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos vertaillaan vapaa-ajan viettotapoja, mökki on toki parempi sijoitus kuin polkupyörä tai sukset, sillä urheiluvälineiden arvo ei kasva ajan kuluessa. Mökin arvo taas voi hyvinkin kasvaa, mutta tähän vaikuttavat sekä osto- että myyntihetken ajoitus ja tietysti sekä kiinteistö että tontti.

Rantatontit kasvattavat arvoaan lähes poikkeuksetta, sillä rantatontteja on rajallinen määrä eikä niitä saa luotua lisää. Muutenkin vuosina 1991-1993 ostettujen mökkien arvo on lähes kaksinkertaistunut ympäri maan. Maanmittauslaitoksen mukaan rantakaava-alueilla sijaitsevien vapaa-ajan asuntojen keskihinta nousi pelkästään viime vuonna 20 prosenttia. Haja-asutusalueilla nousu oli maltillisempaa, mutta näidenkin vapaa-ajan asuntojen arvo nousi keskimäärin kahdeksan prosenttia. Nyt Kiinteistömaailman välittäjät uskovat, että mökkien hinnat ovat nousseet viime keväästä noin 10 prosenttia.

Mökkien hinnat ovat siis olleet jatkuvassa kasvussa ainakin 1990-luvun alusta lähtien, mutta niiden hinta kehittyy kuitenkin huomattavasti tasaisempaa vauhtia kuin muiden asuntojen. Tämän takia vapaa-ajan asumisen markkinoilla on vaikeampi spekuloida ja sijoittaa kuin asunto-osakkeiden parissa. Poikkeuksen tähän tekivät lamavuodet, jolloin erittäin arvokkaita mökkejä saattoi saada puolella niiden todellisesta arvosta.

Vapaa-ajan asunnoissa korostuu sijainti ja mukavuus

Vapaa-ajan asunnoissa korostuu sijainti ja mukavuus

Vapaa-ajan asunnoissa korostuu sijainti ja mukavuus

Mökkeilyssä suomalaiset arvostavat sitä, että mökki sijaitsee lähellä ja sinne pääsee helposti. Mukavuudenhalu onkin yhä kasvava trendi mökkimarkkinoilla. Tähän vaikuttaa myös mökin ostajan ikä, sillä suurin osa mökin ostajista on edelleen keski-ikäisiä tai vanhempia. Myös uuden mökin rakentajien keski-ikä on yli 50 vuotta ja vain kahdeksan prosenttia mökkien omistajista on alle 40-vuotiaita. Mökkien halutaan yhä useammin olevan ympärivuotisessa käytössä ja mukavuuksin varusteltuja. Matkaan mökille ei saisi kulua kolmea tuntia kauempaa ja autolla täytyy päästä perille asti. Suomalaisista kolmasosa omistaa mökin omassa kotikunnassaan ja mökkikunnissa johtoasemassa ovat suuret kaupungit. Esimerkiksi Tampere on Suomen 13. suurin mökkikunta ja siellä on noin 3 400 kesämökkiä.

Sijainnissa suomalaisille on tärkeää, että mökki olisi veden äärellä ja mahdollisimman aurinkoisella tontilla. Suosituimpia ovat tontit, joissa ranta suuntautuu etelä-lounas-länsi -suuntaan. Hinta nousee, jos mökki sijaitsee suuren järven rannalla. Esimerkiksi Etelä-Savossa pienen järven rannalla sijaitseva mökki maksaa noin 50 000 – 70 000 euroa, kun taas Saimaan rannalla samankokoisesta mökistä saa maksaa jo 100 000 euroa. Arvokkaimmat tontit sijaitsevat Suomenlahden rannalla, mutta sijoituksen kannalta merenranta on riski. Sinileväesiintymät haittaavat vedestä nauttimista ja mahdollinen öljykatastrofi voisi pilata rannikkomeren kokonaan.