Kesämökit kuuluvat eittämättä nykypäivään. Kesämökit ovat ajan myötä tulleet entistä tärkeämmiksi paikoiksi. Niiden suosio on ollut kasvussa jo useita vuosia, eikä loppua tunnu näkyvän vieläkään. Kesämökki kuuluu nykyään niin arkeen, lomalle kuin juhlaankin. Kesämökillä rentoudutaan, saunotaan, uidaan, nautitaan luonnosta, luetaan kirjoja, ollaan takkatulen ääressä, vain ollaan ja nautiskellaan ilman sen suurempia kiireitä. Mökki on myös oiva paikka pitää erilaisia juhlia, mökille sopivat hyvin monenlaiset juhlat, vain oma mielikuvitus on tässä rajana.

Mökkivaihtoehtoja

Monilla on tänä päivänä oma kesämökki, jota jopa kutsutaan kakkoskodiksi. Tämä kuvaa mökin tärkeää roolia nyky-yhteiskunnassa. Mökille saatetaan mennä jopa joka viikonloppu, jos välimatka ei oman pääasunnon ja mökin välillä ole suuri. Mökin omistaminen vaatii tosin sekä raha- että voimavaroja. Mökistä on pidettävä huolta melkein yhtä lailla kuin esimerkiksi omakotitalosta tai omistusasunnosta, samalla se siis vie rahavaroja ja vaatii omaa energiaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon pohtiessaan mökin ostamista.

Mökkiä ei aina tarvitse ostaa omaksi, vaan on olemassa useita muita vaihtoehtoja. Jos haluaa mökkeillä ilman sen suurempia sitoumuksia, voi mökin tänä päivänä vuokrata usealta eri taholta. Mökkejä vuokraavat niin yksityiset henkilöt kuin suuremmat matkailuyrityksetkin, vaihtoehtoja on siis monia. Internet on pullollaan erilaisia vuokraussivustoja. Sivustot ovat usein keskittyneet tietynlaisten mökkien vuokraamiseen. Ennen vuokramökkien aktiivista etsimistä kannattaa ehkä itselle tehdä selväksi, että mitä hakee, millaista mökkikokemusta itselleen toivoo ja onko valmis joustamaan esimerkiksi aikatauluissa (vrt. loma-ajat). Tämän jälkeen on helpompi lähteä tarkastelemaan mökkitarjontaa ja sen antimia. Mökkitarjontaa tarkasteltaessa kannattaa myös ottaa huomioon, että hintahaitari on valtava riippuen jo ihan perusasioista kuten vuodenajasta, mökin koosta ja mökin sijainnista. Hintaan vaikuttaa myös mökin sen hetkinen suosio, tähänkin pätee toteama “kysyntä nostaa hintaa”. Vuokramökkejä löytyy siis moneen lähtöön, jokaiselle varmasti löytyy jotakin!

Mökkivaihtoehtoja

Vuokramökkien ja omistusmökkien lisäksi viime vuosikymmeninä on ollut kehitteillä niin kutsuttu osaomistusmökki. Tämä tarkoittaa, että saman mökin omistaa useampi omistaja. Tällöin mökki on omassa käytössä tosin vain osan vuotta, omistajat sopivat joko keskenään tai jonkin organisaation kautta, että milloin kukin saa mökkiä käyttää. Mökin kunnossapidosta on myös erikseen sovittava. Ennen tällaiseen järjestelyyn lähtemistä kannattaakin pohtia, että onko valmis jakamaan mökin käyttöä. Totta kai taloudellinen puoli on myös otettava huomioon ja tehtävä kunnon laskelmat ennen toimeen ryhtymistä.

Mökkien sijainti ja varustelutaso

Mökkien sijainti voi vaihdella suuresti. Kaikki mökit eivät todellakaan ole niitä ehkä tyypillisesti tunnettuja rantatonttimökkejä omalla rantasaunalla ja pienellä pihalla. Nykyään on olemassa myös suurin määrin niin kutsuttuja kuivanmaanmökkejä, jolloin mökki saattaa olla keskellä tiheää metsää tai vaikka tunturin rinteessä. Ennen mökin vuokraamista tai ostamista kannattaakin kysyä itseltään, että millaiseen tarkoitukseen mökkiä on tarvitsemassa, sillä se vaikuttaa suuresti mökin valintaan.

Mökkien varustelutaso vaihtelee myös suunnattomasti. Varustelutaso riippuu ihan käyttäjästä ja hänen mieltymyksistään. Joillekin on erittäin tärkeää tai jopa elintärkeää, että mökissä on kaikki samat ominaisuudet kuin vaikka siinä omassa omakotitalossa; on sähköt, juokseva vesi, elektroniset kodinkoneet, sähkösauna ym. mukavuuksia. Toisille taas mökki saattaa olla se paikka, johon ei nimenomaa haluta mitään mukavuuslaitteita tai edes sisävessaa. Ei siis ole olemassa mitään tyypillistä mökkivarustelua, vaan kirjo on niin suuri kuin käyttäjäkuntakin. Mökkiä vuokrattaessa varustelutaso on yleensä hyvin esitetty, esimerkiksi pienellä listalla. Varustelutaso vaikuttaa myös totta kai vuokraustasoon.

Vaihtoehtoja mökkeilyyn löytyy siis loputtomiin! Jokaiselle jotain, vain taivas on kattona. Mökkeilyyn ei välttämättä tarvitse edes suurta budjettia, jotta lomasta tulisi ikimuistoinen. Ennen mökkeilyn aloittamista kannattaa tarkkaan pohtia mitä haluaa ja mihin on halu panostaa.