Kaikilla suomalaisilla ei suinkaan ole enää omaa kesämökkiä ja kaikki eivät myöskään halua lomailla Suomessa. Vaihtoehtoja onneksi riittää vuokramökeistä vaihtoasuntoihin ja nuorisovaihtoihin tai vaikkapa sohvasurffailuun. Kaikille vaihtoehdoille yhteistä on se, että pääset näkemään uusia paikkoja paikallisen silmin ja majoitusbudjetti pysyy kurissa.

Kesämökin vaihtoehdoksi voi miettiä vaikkapa asunnonvaihtoa

Kesämökin vaihtoehdoksi voi miettiä vaikkapa asunnonvaihtoa

Asunnonvaihto tarkoittaa, että lomalle pääsee jonkun toisen kotiin, jossa kaikki elämiseen tarvittava on valmiina. Vastaavasti joku toinen tulee lomailemaan sinun kotiisi. Etenkin pidemmillä lomilla asunnonvaihto on erittäin edullinen tapa majoittua, koska käytännössä lomalla ei ole ylimääräisiä majoituskuluja. Samalla pääsee mukaan paikalliseen elämänmenoon aivan eri tavalla kuin hotellissa asuessa. Asunnonvaihtoa kaipaavan kannattaa aloittaa suunnittelu hyvissä ajoin, jolloin välttyy yllätyksiltä ja stressiltä. Suosituinta asunnonvaihto on kesäaikaan tai jouluna. Myös esimerkiksi pitkiksi viikonlopuiksi voi tiedustella vaihtoasuntoa. Yleisin asuntovaihdon kesto on kahdesta kolmeen viikkoa. Kesällä asuntoja koteja vaihdetaan yleensä 1-4 viikoksi.

Miten asunnonvaihto toimii?

Asunnonvaihdossa monia jännittää nimenomaan se osio, jossa joku toinen tulee asumaan omaan kotiin. Olemme tottuneet jo vuokraamaan asuntoja välityspalveluiden kuten airbnb:n kautta, mutta oma koti tuntuu yksityiseltä alueelta ja tällöin täytyy pohtia myös turvallisuusnäkökohtia. Osa myös pelkää, ettei oma koti ole riittävän hieno asuntovaihtoa ajatellen. Näitä pohtivan kannattaa tutustua netin useisiin eri asunnonvaihtosivustoihin, sillä ne tarjoavat runsaasti tietoa ja käytännön vinkkejä onnistuneeseen asunnonvaihtoon. Vaihdosta tehdään aina kirjallinen sopimus. Asunnoksi kelpaa myös kakkosasunto tai kesäasunto. Suomeen suuntaava matkailija haluaa yhtä lailla nähdä paikallista arkea, ei mitään erityistä luksusta. Eri sivustot ovat myös erikoistuneet hieman eri tyyppisiin asuntoihin. Sivustot perivät myös vuosimaksua, joka on noin 50 – 150 euroa. Näin varmistetaan ihmisten sitoutuminen ja taustat.

Toisen koti on nimenomaan sitä, koti. Sitä tulee siis kohdella vähintään yhtä hyvin kuin kohtelisi omaakin kotiaan. Asuntovaihtosivustolla jäsenet pisteyttävät toisiaan ja myös tämä lisää luottamusta vaihtajien välillä. Haluat varmasti myös itsekin saada kiitokset hyvästä vierailusta ja näin löytää jatkossakin helposti vaihtokoteja.

Vaihtoehtoja samanaikaiselle asunnonvaihdolle

Yleensä vaihto sovitaan samanaikaisesti, jolloin tietenkin molemmilla pitää olla samaan aikaan lomaa. Toisinaan on mahdollista kuitenkin sopia myös eriaikaisesta vaihdosta, mikäli jommallakummalla tai molemmilla osapuolilla on siihen mahdollisuus eli käytössään esimerkiksi useampi asunto. Ajankohdat molemmille vaihdoille kannattaa silti sopia samalla. Tässä kohtaa täytyy tietenkin luottaa siihen, että myös toinen vaihto onnistuu myöhemmin, mutta toisaalta kodinvaihto perustuu yleisestikin luottamukseen.

Osa asunnonvaihtajista tarjoaa myös ns. vieraanvaraisuusvaihtoa, joka voi olla helppo tapa aloittaa mikäli toisen päästäminen omaan kotiin jännittää. Tällöin isäntäperhe on kotona asunnonvaihdon ajan ja majoittaa vierailijat asuntoonsa. Kyseessä on toki jo sosiaalisesti vaativampi muoto, erityisesti pidempien vierailuiden kohdalla, mutta samalla on mahdollisuus saada uusia ystäviä ja perehdytys uuteen kulttuuriin. Vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti toinen perhe majoittaa siis puolestaan toisen myöhemmin omassa kodissaan.

Tutki rohkeasti muitakin vaihtoehtoja!

Varsinaisten asunnonvaihtojen lisäksi lomalle mielivän kannattaa tutkia mahdollisuutta esimerkiksi talonvahtina toimimiseen. Ainakin useilla isoilla kaupungeilla on esimerkiksi omat Facebook-ryhmänsä suomalaisille, joista voi kysellä vinkkejä talonvahtikeikkoihin. Moni suomalainen antaa asuntonsa mielellään toisen suomalaisen vahdittavaksi suunnatessaan kesävierailulle kotimaahan. Vaihtoehdot lisääntyvät, mikäli olet valmis huolehtimaan myös mahdollisista lemmikeistä. Netissä on myös useita sivustoja, joissa voi pyytää majapaikkaa ilmaiseksi toisen ihmisen sohvalla tai ylimääräisessä huoneessa, mutta nämä ovat usein tarkoitettu lähinnä muutaman yön majoitukseen. Mikäli edullinen loma ulkomailla houkuttelee, vaihtoehtoja siis riittää! Kun käyttäydyt hyvin ja viet tuliaisena vaikkapa suomalaista suklaata tai viinipullon, irtoaa majapaikka varmasti tulevaisuudessakin.