Suomessa on jo yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Kesämökit ovat suosittuja paikkoja kesän viettoon koko perheelle ja ne ovat myös paikkoja pois kiireen ja arjen keskeltä. Niissä voi koko perhe viettää huoletonta aikaa yhdessä puuhaillen, sinne voi mennä yksinään rentoutumaan ja rauhoittumaan tai siellä on kiva tavata ystäviä ja sukulaisia. Mitä tahansa kesämökillä tekeekään, on se aina mukavampaa, jos mökki on kivasti sisustettu.

Usein kesämökit ovat paikkoja, jonne kannetaan kaikki vanhat huonekalut ja esineet kotoa. Sellaiset tavarat, jotka eivät enää mahdu kotiin tai eivät siellä löydä paikkaansa, pakataan usein mukaan ja jätetään mökille. Toisinaan jostain tavarasta voi olla vaikea luopua, sillä voi olla tunnearvoa tai se on muuten vain itselle tärkeä ja sellainen tavara voi saada täysin uuden elämän kesämökillä.

Mökkiä ei tarvitse sisustaa minkään muotilehden ohjeiden mukaisesti. Eikös se juuri tee mökistä ihanan, että siellä voi käyttää värejä ja materiaaleja ihan eri tavalla kuin kotona? Usein mökit ovatkin paljon värikkäämmin ja mielikuvituksellisemmin sisustettuja, kuin kaupunkiasunnot. Se johtuu usein siitäkin, että mökille helposti kertyy tavaraa mikä ei täysin sovi toisiinsa.

Tärkeintä on kuitenkin se, että itse viihtyy kesämökillä. Jos haluaa säilyttää vanhan mökin vanhanaikaista tunnelmaa, sen voi helposti tehdä ja pienellä vaivalla. Myös huonekalujen entisöinti takaa niiden pidemmän kestävyyden. Jos moderni tyyli on omaa silmää miellyttävää, kannattaa sitä soveltaa mökille. Seuraavassa käyn läpi ihan yksinkertaisia vinkkejä mökin sisustukseen, joilla voi saada mukavan ilmeen aikaiseksi.

Vinkkejä sisustukseen

Vinkkejä sisustukseen

Aluksi kannattaa käydä läpi, mitä mökiltä jo löytyy. Vuosien saatossa nurkkiin voi kerääntyä kaikenlaista roinaa, lasten kasvaessa jotkut lelut jäävät käyttämättä ja kaikenlainen kertynyt tavara vie turhaa tilaa. Ensin voi kysyä ihan vain mökkinaapureiltaan olisiko heille käyttöä jollekin tavaroista, joita itse ei enää tarvitse. Lopun voi yrittää myydä, vaikka kirpputorilla tai käyttökelvottoman tavaran voi viedä suoraan kaatopaikalle.

Pienellä vaivalla voi saada isoja muutoksia aikaan. Jos kyseessä on vanhempi mökki, se kannattaa maalata sisältä, mukaan lukien lattiat ja katto. Tämä antaa uutta ilmettä ja parantaa lattialautojen kestävyyttä. Toisinaan maalaaminen voi arveluttaa, sillä mökin vanhaa tunnelmaa ei haluta pilata. Maalivalikoimissa on kuitenkin todella paljon vaihtoehtoja, joista varmasti löytyy sopiva jokaiseen tarkoitukseen.

Maalia valitessa kannattaa miettiä, miten se sopii mökin kokonaisvärimaailmaan ja mitä sillä halutaan saada aikaan. Eri elementtien hyödyntäminen voi saada pienen tilan näyttämään suuremmalta tai luoda lämpimän ja rauhallisen tunnelman mökkiin. On hyvä myös kiinnittää huomiota mökin muihin sisustusväreihin, jotta maali istuisi hyvin huonekalujen kanssa samaan tilaan.

Mökillä voi hyvillä mielin sekoitella vanhaa ja uutta. Se usein tapahtuu väistämättäkin, kun vanhat huonekalut on tuotu mökille. Niihin saa helposti uutta ilmettä uusimalla tyynyt ja verhoilun. Erilaiset päiväpeitteet ja matot tuovat myös piristystä mökkiin.

Monesti mökin seiniä voivat koristaa vanhat nuhjuiset julisteet. Jos ne haluavat säilyttää, voi niihin ostaa lasikehykset ja putsata ne varovaisesti. Ne voi myös vaihtaa täysin uusiin tauluihin ja muihin koristeisiin. Seinävaatteet tuovat myös näyttävyyttä mökin seinille.

Pienillä yksityiskohdilla voi luoda mukavaa tunnelmaa mökille. Pienet ja isommatkin korit, joissa on hyvä säilyttää tavaroita, muutama kaunis jalkalamppu tuomaan lisää valoa, seinä täynnä vanhoja valokuvia jakamaan muistoja mökin elämästä, erilaisten luonnonmateriaalien ja kukkien hyödyntäminen sisustuksessa ja uudet verhot tuovat kaikki uutta näköä vanhaan mökkiin. Nautinnollisia sisustushetkiä ja ihania lepomatkoja mökille!