Kesämökin ostamisesta haaveilee moni. Onhan kesämökki tärkeä osa suomalaista sielunmaisemaa.

Kesämökin hankinta vaatii suunnittelua

Kesämökin hankinta vaatii suunnittelua

Usein kesämökki periytyy sukupolvelta toiselle, mutta mikäli lapsia on enemmän kuin yksi ja kaipaat nimenomaan omaa mökkiä, saattaa kokonaan toisenlaisen mökin ostaminen olla ajankohtaista. Mökkejä voi ostaa valmiina, kunnostaa vanhan tai rakentaa kokonaan uuden mieleiselle tontille. Joka tapauksessa kyseessä on suuri hankinta ja luultavasti vuosien sitoumus, joten asiaa kannattaa pohtia huolella. Ensimmäistä budjettiin sopivaa vapaa-ajan asuntoa ei luultavasti kannata hankkia, vaan kohteita voi kierrellä katsomassa pidempäänkin, jotta on varma siitä, mitä todella haluaa. Kevät ja kesä ovat parhaita aikoja tutustua mahdollisiin tontteihin tai mökkeihin. Mikäli mökki sijaitsee veden ääressä, ei vesi ole tällöin enää jäässä ja samalla näkee esimerkiksi veden värin ja puhtauden sekä rannan syvyyden. Hyvä uutinen mökin ostamisesta haaveilevalle on se, että nyt on todellakin ostajan markkinat. Mökkien hinnat ja lainojen korot ovat alhaalla, joten vaihtoehtoja on aiempaa enemmän.

Mökin hankinta kannattaa aloittaa siten, että pohtii todella mitä vapaa-ajan asunnoltaan kaipaa. Samalla voi realistisesti miettiä remonttitaitojaan ja mahdolliseen remonttiin kuluvaa aikaa. Nautitko pihatöistä, vai haluatko päästä vähemmällä? Haluatko mökille kaikki mukavuudet vai haaveiletko enemmän perinteisesti mummonmökistä? Kuinka ison tontin tarvitset? Onko tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Usein edullisen vaihtoehto on ostaa vanha mökki, jonka voi sitten remontoida mieleisekseen. Remontin todellisia kustannuksia voi olla kuitenkin hankala arvioida, sillä vanhaa remontoidessa yllätykset ovat aina mahdollisia. Tärkeää on toki myös mökin sijainti. Kuinka usein haluat mökillä vierailla ja paljonko olet valmis ajamaan sinne päästäksesi? Kuljetko ainoastaan julkisilla kulkuvälineillä? Onko mökin lähellä palveluja, mitä kaipaat mökillä ollessasi? Erityisesti matka-aikaa ja palveluiden etäisyyttä kannattaa miettiä ja olla näissä kysymyksissä itselleen rehellinen. Liian pitkä ajomatka saattaa alkaa harmittaa myöhemmin ja mökistä ei pääse nauttimaan lyhyempien vapaiden aikana. Ihmiset ovat hyvin erilaisia myös siinä, kuinka eristyksissä muusta maailmasta haluavat mökkielämää viettää. Toivotko siis, että lapset voisivat leikkiä naapurin lasten kanssa ja mökkeilijät voisivat istua yhdessä iltaa grillin äärellä vai haluatko mieluummin, ettei naapureiden mökki näy tai kuulu sinun tontillesi.

Sopivan oloista mökkiä kannattaa käydä katsomassa useampia kertoja jos vain mahdollista ja ehdottomasti useampia mökkejä, jotta saat ajantasaisen käsityksen tarjolla olevista vaihtoehdoista. Kyse on samanlaisesta kiinteistökaupasta kuin asuntoakin ostettaessa, joten myös rahoitus kannattaa järjestää valmiiksi jo ennen mökkien katselua. Käy läpi omien toiveidesi lisäksi mökin remonttihistoria, tontin rajat, kaivoveden laatu ja rannankäyttöoikeus. Tärkeää on myös selvittää, miten jätevesi käsitellään. Ota selvää myös tieoikeuksista ja mahdollisista vesialueista. Muista tarkistaa ilmansuunnat, samalla selvität paistaako tontille aurinko aamulla vai illalla. Välittäjältä voi kysellä myös lähialueista ja yleisestä hintatasosta.

Suomalaiset pitävät mökkiä yleisesti hyvänä sijoituksena, mutta kannattaa muistaa, että mökinkään arvo ei automaattisesti nouse. Mieti siis etukäteen, oletko ostamassa vapaa-ajan asuntoa sijoitusmielessä vai omaan käyttöön. Tämä vaikuttaa paljon siihen, kannattaako kärkkyä tiettyä ajankohtaa tai etsiä mökkiä tietyltä alueelta. Maanmittauslaitoksen mukana rannan läheisyyteen rakennettujen mökkien keskihinta kasvoi viime vuonna noin 20 prosenttia ja haja-asutusalueilla noin 8 prosenttia. Kiinteistövälittäjät uskovat mökkien hintojen jatkavan kasvuaan, mutta tilanne vaihtelee merkittävästi mökkien ja tonttien välillä. Sijoittaja varmasti kääntääkin katseensa ensisijaisesti rantamökkeihin tai -tontteihin, sillä ranta-alueet ovat suosittuja ja rannat ovat rajallinen luonnonvara. Niin tai näin, mökki on yleensä pitkäaikainen sijoitus ja tärkeintä on, että juuri sinä viihdyt siellä.