Suunnitteletko uuden asuintilan ostamista? Haluaisitko rakentaa kodikkaan, modernin, lämpimän talon, joka ei maksa maltaita rakentaa? Mikäli tämä kuulostaa sinun jutultasi, kannattaa harkita hirsitalon rakentamista. Meidän nykyajan elämämme ja jokapäiväinen stressi saavat meidät joskus katsomaan taakse, mitä esi-isämme tekivät ja miten he elivät ja puhumaan pitkään katsomaan taakse, mitä esi-isämme tekivät ja miten he elivät ja puhumaan pitkään eläneistä vanhuksista, joilla ei ollut astmaa eikä allergioita.

Monissa Euroopan maissa, etenkin skandinaavisissa, 80 – 90% taloista on puisia. Nykyään Norjassa puiset päiväkodit kasvavat suosiossa ja Länsi-Euroopassa hirsitalo yhdistetään ekologiseen ja terveelliseen elämäntapaan ja arvostukseen ja sitä pidetään kustannustehokkaana ja vakaana. Saksalaiset, tanskalaiset ja ranskalaiset rakentavat yleensä taloja profiilituista koneilla prosessoiduista puusta ja hirsistä, kun taas norjalaiset arvostavat enemmän hirsimökkejä, joiden hirret on käsitelty käsin. Puutavara on luonnollinen ekologinen rakennusmateriaali, jolla ei ole kielteisiä vaikutuksia terveyteen. Päinvastoin, tutkimus on vahvistanut, että kuusen ja männyn luonnollinen väri vaikuttaa myönteisesti psyykkeeseen, koska se rauhoittaa hermojärjestelmää ja luo siten hyvät olosuhteet rentoutumiseen. Sähköstaattiset puutavarat takaavat, että staattista sähköä ei keräänny hirsitaloon, joten pöly ei liiku, ja yleensä pölyn liike on syynä allergioiden puhkeamiseen ja pahenemiseen. Joten, hirsimökki on täydellinen vaihtoehto kokovuotiseksi asunnoksi,  ei vain kesämökiksi.

Hirsitalon rakentaminen

Hirsitalon rakentaminen

Hirsitalon rakentaminen

Hirsitalon voi varustaa aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun talon pitkäkestoisilla ikkunoilla ja ovilla, laadukkaalla katolla, modernilla pinnoituksella, vesi ja lämmitysjärjestelmällä sekä kaikilla muilla modernin elämän hyötyvälineillä. Hirsimökin rakentaminen saattaa ensiksi kuulostaa kalliilta, kun kaikki numerot pistetään pöydälle, mutta todellisuudessa se ei ole yhtään sen kalliimpaa, kuin esimerkiksi tiilitalon rakentaminen. Tämän lisäksi hirsitalo rakentuu paljon nopeammin, joten rakennuskustannukset ovat pienemmät.

Lämpö pysyy sisällä pidempään

Itse asiassa sinun ei tarvitse monimutkaista lämmit ysjärjestelmää hirsitalossa, koska puu itsessään tarjoaa hyvän lämpöeristeen. Jos puu on käsitelty hyvin ja kuivattu, se antaa hyvän lämpöeristyksen jopa talvipakkasissa. Hirsiseinällä, jonka on halkaisijaltaan 20 – 26 cm, on hyvin matala lämmönkulutus, jonka seurauksena se säilyttää lämpöä samalla tavalla kuin 1,2 m paksu tiiliseinä. Puuseinät keräävät lämpöä ja jakavat sen tasaisesti sisätiloihin. Hirsitalojen toinen etu on se, että ne lämpenevät nopeasti, ja kestää suhteellisen kauan jäähtyä.

Hirsitalon ilmastointijärjestelmä

Hirsitaloon ei tarvitse asentaa kallista ilmanvaihto- tai ilmastointijärjestelmää. Hirsimökki “hengittää” eli tuuletus tapahtuu luonnollisesti puunseinien läpi. Et tule koskaan tuntemaan, että ilma on liian kuiva ja tukkoinen hirsimökissä, joka taas on yleistä tiilitaloissa talvisin. Sinua ei myöskään vaivaa ylimääräinen kosteus kun sataa voimakkaasti. Puu varmistaa täydellisen kosteustasapainon hirsitalossa. Jos kosteustaso kasvaa, puu imee liialliseen kosteuden. Kun ilma kuivuu liikaa, puu palauttaa kosteuden.

Pitkäaikaiset ominaisuudet

Hirsitaloa, jota hoidetaan asianmukaisesti, voidaan käyttää 150 tai jopa 200 vuoden ajan, ja siitä huolehtiminen on yksinkertaisempaa kuin esimerkiksi tiilitalon, johon saattaa kuulua hiomaprosesseja, tapettien poistoja, maalausta jne, jotka voivat muuttua todelliseksi päänsäryksi. On luonnollista, että hirret altistuvat auringon säteille, sateelle ja lämpötilanvaihteluille. Siksi suositellaan, että tukkiseinät maalataan ulkopuolelta noin 2 – 3 vuoden välein, kun taas sisäpuolelta huoltoa tarvitaan vain noin 10 – 12 vuoden välein. On hyvä uutinen, että luonnonmateriaalit ovat palanneet nykyaikaisiin rakennusprosesseihin. Yksinkertaisesta männystä tulee ihana rakennusmateriaali, kun se on kokeneen puusepän käsissä. Joten, hyvän ja kestävän hirsimökin rakentamiseksi on tärkeää käyttää laadukkaita materiaaleja ja käyttää kokeneita ammattilaisia sen rakentamiseen. Olisiko hirsitalo sinullekin täydellinen vaihtoehto kodiksi? Hirsimökit yleistyy koteina ja voit itse vaikuttaa talon kokoon ja pohjapiirustukseen. Mikäli hirsitalon rakentaminen ei sovellu sinulle, hirrestä tehtyjä valmistaloja löytyy myös markkinoilta.