Hirsimökit

Hirsimökin lämmitys – parhaat lämmitysmuodot hirsimökkiin

hirsimökki

Sisältö

Uutta hirsitaloa tai hirsimökkiä rakentaessa on vaikea valinta edessä: miten mökki pidetään lämpimänä? Hirsitalo ei poissulje mitään lämmitysjärjestelmää, joten hirsimökin lämmitys on helppo järjestää moderneillakin lämmitysmuodoilla.

Mainos

Lämmitysjärjestelmä kannattaa valita käyttötarkoituksen ja rakennuksen koon mukaan. Lisäksi on otettava huomioon onko mökki osan vuodesta tyhjillään, ja tarvitaanko jatkuvaa lämmitystä.

Perinteisin vaihtoehto on puulämmitys, joko takan tai leivinuunin muodossa, mutta yhä useampi rakentaja päätyy moderniin vaihtoehtoon kuten määlämpöön.

Vaihtoehtoja on laidasta laitaan, joten keräsimme yhteen mahdolliset hirsimökin lämmitysmuodot ja niiden hyvät ja huonot puolet.

Puulämmitys – Hirsimökin lämmitys yksinkertaisimmillaan

Puulämmitys on varsinkin pienemmissä hirsimökeissä suosituin lämmitysratkaisu, sekä monen mielestä se ainoa oikea tapa pitää hirsimökki lämpimänä.

Jo ensimmäiset hirsirakennukset olivat puulämmitteisiä, savupirttimalliset hirsimökit rakennettiin aina tulipesän ympärille. Puu säilyi aina 1900-luvun puoliväliin asti hirsitalojen ainoana lämmitysmuotona. Nykyään myös perinteisissä hirsirakennuksissa on useimmiten joko sähköpatteri, tai muu varalämmitysmuoto puulämmitteisen takan tai leivinuunin lisäksi.

Varaava takka

Nykyään yleisin puulämmityksen muoto hirsitaloissa ja -mökeissä on varaava takka. Varaava takka on erinomainen vaihtoehto pienempien hirsitalojen ja -mökkien kohdalla, mutta suuremmissa omakotitaloissa se ei yksinään riitä. Tämän takia varaava takka yhdistetään usein sähkölämmitykseen.

Varaava takka sitoo tuottamaansa lämpöä, ja lämmittää vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Näin saat jokaisesta pesällisestä kaiken hyödyn irti.

Estetiikan kannalta varaava takka on kuin kotonaan hirsimökissä, tuoden miellyttävän lämmön lisäksi tunnelmaa. 

Vesikiertoinen puulämmitys

Hieman harvinaisempi vaihtoehto on vesikiertoinen puulämmitys, eli kansankielisesti puukattila. Kattilassa poltetaan klapeja tai pellettejä, ja lämpö ohjataan vesikiertoisiin lämpöpattereihin.

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän kuuluu usein varaaja, johon kattilan luoma lämpö varastoidaan. Varaaja parantaa puukattilan energiatehokkuutta keskimäärin 5-20 prosenttia. Nykyaikaisen puukattilat ovat helposti säädettävissä, jolloin saat lämmön käyttöösi juuri kun sitä tarvitset.

Vesikiertoisen puulämmityksen etuna on ympäristöystävällisyys, sillä puun polttamisesta ei synny hiilidioksidi- tai rikkipäästöjä. Käyttämällä laadukasta puuta polttoaineena saavutat puukattilalla huomattavasti paremman hyötysuhteen kuin esimerkiksi vanhanaikaisella öljykattilalla.

Kertalämmitteinen kamiina

Kamiina on erinomainen ratkaisu pienempään hirsimökkiin joka ei ole ympärivuotisessa käytössä. Kamiinalla saat mökin nopeasti lämpimäksi, ja moderneissa malleissa on lisävarusteena sähkövastukset, jolloin mökin peruslämmön ylläpito on helppoa, etkä koskaan saavu kylmälle mökille.

Kamiina on hirsimökin edullisin lämmitysmuoto. Täysin toimivan pienen kamiinan saat muutamalla satasella, modernimpien mallien maksaessa muutamia tuhansia.

Osassa malleista yhdistyy lämmityksen lisäksi myös ruoanlaitto, sillä kamiinaan kuuluu usein pieni liesi.

Leivinuuni

Leivinuuni soveltuu niin hirsimökkeihin kuin suurempiin omakotitaloihin.

Leivinuuni lämmittää mökin tehokkaasti, ja levittää miellyttävää lämpöä vielä pitkään tulen sammumisenkin jälkeen. Oikeaoppisesti lämmitetty leivinuuni saattaa pitää mökin lämpimänä kovassa pakkasessa jopa useiden päivien ajan.

Leivinuuni tarjoaa lämmityksen lisäksi kattavat ruoanlaittomahdollisuudet, leivinuunilla valmistat helposti pitkään haudutettavat pataruoat, pizzat tai vaikka joulukinkun. Ja tietysti paistat leivät.

Lähes jokaiseen leivinuuniin kuuluu myös takka, joka tuo lisää lisää lämpöä ja tunnelmaa. Takka soveltuu myös erinomaisesti perinteiseen makkaranpaistoon.

Ilmalämpöpumppu – Edullinen ja tehokas ratkaisu

Ilmalämpöpumppua pidetään yhtenä parhaista investoinneista hirsitaloon, ja yhtälailla mökillekin. Ilmalämpöpumppu pitää hirsitalon kesällä mukavan viileänä ja talvella miellyttävän lämpimänä pitäen lämmityskustannuksen aisioissa. Ilmalämpöpumppu on suosittu lämmitysmuoto moderneissa hirsimökeissä ja -taloissa. Se sopii siis hyvin myös vapaa-ajan asuntoon.

Ilmalämpöpumppu on investointina edullinen, joka maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Asennus onnistuu usein päivässä, eikä pumppu vaadi suurempia huoltotoimenpiteitä.

Maalämpö – Moderni ja energiatehokas ratkaisu

Maalämpö on 2000-luvun suosituimpia lämmitysmuotoja erinomaisen hyötysuhteensa ja tehokkuutensa vuoksi. Maalämpö on muihin vaihtoehtoihin verrattuna suuri investointi, joten se soveltuu paremmin neliömäärältään isompiin hirsitaloihin. Maalämmön hinta asennettuna uudiskohteeseen vaihtelee noin 12 000-25 000 euron välillä.

Alkuinvestoinnin jälkeen maalämpö on suhteellisen edullinen, sillä suurin osa lämmöstä saadaan ilmaiseksi maasta. Maalämpöpumpun onkin arvioitu maksavan itsensä takaisin noin 6-8 vuodessa.

Maalämpö kuluttaa jonkin verran sähköä, joten erinomainen yhdistelmä hirsitaloon olisi maalämpö ja aurinkopaneelit, jolloin ollaan hyvin lähellä energiaomavaraisuutta kun lämpö tulee maasta ja sähkö taivaalta.

Aurinkopaneelit ja -keräimet – Trendikäs ja ekologinen vaihtoehto

Tekniikan ottaessa suuria harppauksia vuosi vuodelta aurinkopaneelien suosio kasvaa entisestään. Oikein mitoitetulla aurinkovoimalalla saat selvää säästöä hirsitalon lämmityskuluissa, ja aurinkokeräimillä saat pienemmän hirsimökin edullisesti lämpimäksi.

Aurinkopaneeleita ja -keräimiä ei tule sekoittaa keskenään, vaikka molemmat saavat voimansa auringon säteilystä. Keräimissä kiertää nestettä joka lämpeää auringossa, ja tämä lämpö johdetaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Aurinkopaneelit tuottavat käyttösähköä auringon säteilystä. Yleensä piistä valmistetut kiteet reagoivat auringon säteilyn kanssa synnyttäen tasavirtaa, jonka invertteri muuntaa vaihtovirraksi ja siirtää pistorasioihin.

Sähköpaneelit ovat erinomainen ratkaisu kesämökille. Edullinenkin järjestelmä tuottaa riittävästi virtaa perustarvikkeiden kuten jääkaapin, kahvinkeittimen ja television käyttöön, ja suuremmalla järjestelmällä lämmität mökin kätevästi sähköpattereilla.

Kaukolämpö – suuremman hirsitalon valinta

Suuremmissa hirsitaloissa kaukolämpö on yksi suosituimmista lämmitysmuodoista. Kaukolämpö on helppo ja vaivaton ratkaisu sen toimiessa vuodenajasta riippumatta ja ollessa käytännössä huoltovapaa.

Kaukolämpö toimii vesikiertoisilla pattereilla ja lattialämmityksellä, ja sen perustamiskustannukset ovat matalat. Talon liittäminen kaukolämpöverkkoon on helppoa ja vaivatonta.

Kaukolämpö soveltuu hirsitaloon erinomaisesti parantaen talon energiatehokkuutta. Kaukolämpö on myös ekologinen vaihtoehto, joten vihreät arvot kulkevat käsi kädessä talon kanssa.

Kaukolämpö on erinomainen vaihtoehto suuremmalle mökille joka on ympärivuotisessa käytössä, sillä kaukolämmöllä on helppo ylläpitää jatkuvaa peruslämpöä. Peruslämmön ylläpito kaukolämmöllä on vaivatonta ja edullista.

Näillä vinkeillä hirsimökin lämmitys kuntoon:

  • Huomioi käyttötarkoitus ja rakennuksen koko.
  • Onko rakennus ympärivuotisessa käytössä ja tarvitaanko peruslämpö? 
  • Peruslämmön säilyttämiseen riittää pienemmän mökin kohdalla sähkövastuksellinen kamiina, kun taas suuremmat rakennuksen vaativat maalämmön, kaukolämmön tai suorasähkölämmityksen.
  • Ilmalämpöpumppu riittää pienen hirsimökin lämmitykseen, sekä on toimii erinomaisesti suuremmissa kohteissa sähkö- tai puulämmityksen tukena.
  • Jos hirsimökki on sähköistetty, sähköpatterit ovat erinomainen ja edullinen vaihtoehto mökin pitämiseen lämpimänä ympäri vuoden.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.