Jos haaveiden kesämökkiä ei tunnu löytyvän valmiina, voi sen ideoida ja rakentaa myös itse. Tässä tapauksessa lähtökohtana oli vain tontin kaunis metsälampi ja sen ympärille rakennettiin viihtyisä, pohjalainen pihapiiri jossa viihtyy koko suku vauvasta vaariin. Alku vaati kuitenkin hartiavoimia ja uskoa omaan unelmaan.

Heikki Mattila, 58, hankki edesmenneen vaimonsa kanssa vuonna 2011 huonokuntoisen mökin, joka sijaitsi villiintyneellä metsätontilla. Tontin houkutuksena toimi se, että sen keskellä oli oma 700 neliön suuruinen lähdepohjainen lampi. Vaikka mökki oli rakenteiltaan suhteellisen hyvässä kunnossa ja sijoitettu hankalan malliselle tontille järkevästi, oli hehtaarin suuruisen tontin raivaamisessa suuri työ. Mattiloiden ensimmäinen mökkikesä kuluikin pelkästään tontin raivaamisessa. Kesän aikana he kaatoivat kymmeniä puita ja tontilta kuljetettiin pois ylimääräistä tavaraa yhteensä seitsemän tonnia. Lammessa sijainneet kaksi laituria irrotettiin ja vedettiin pois. Tontilla sijainneet puuvaja ja ulkohuussi olivat niin huonossa kunnossa, että ne oli järkevämpää purkaa kuin kunnostaa. Lammen rannalla sijaitseva vanha rantasauna kuitenkin kunnostettiin. Vieraita silmällä pitäen tontille rakennettiin puuvajan tilalle vierasmaja. Tontilla sijaitsevassa jyrkässä kalliorinteessä oli aiemmin vain ohut köysikaide, mutta nyt siihen rakennettiin kunnolliset portaat. Mökin taakse puolestaan ilmestyi kuivakäymälä ja lämmitetty varasto. Sähköt tontille saatiin vedettyä juuri ennen syksyn pimeyden saapumista.

Mattila uusi täysin myös vanhan mökin sisätilat. Keittiö uusittiin ja keittiökalusteet vaihdettiin, mutta vettä mökkiin ei edelleenkään tule. Tiskaaminen hoidetaan keittiön takana sijaitsevassa kesäkeittiössä. Huonekaluja pariskunta kuljetti paikalle kotoaan ja lisää hankittiin nettikirpputoreilta. Sieltä löytyivät mm. 1940-luvulta peräisin olevat Alvar Aallon jakkarat, joita Mattila edelleen kunnostaa yksi kerrallaan. Katseenvangitsijaksi mökkiin on asetettu Kastorin kuparinen design-takka, joka miellytti Mattiloita heti kun he sen näkivät. Sattumalta he löysivät netistä samanlaisen takan etsiessään ulkotakkaa terassille. Kolmenkymmenen neliön suuruinen terassi sijaitsee kallion reunalla. Se toimii kesäisin ylimääräisenä olohuoneena, josta voi ihailla auringonlaskua. Mattila kertoo, että mökillä vierailee ystäviä ja sukulaisia jatkuvasti, joten yöpymistilatkin on mitoitettu jo 12 hengelle. Mattilan sisarentytär, Maija, sai oman majan korkealle männyn oksaan. Mattila kertoo itsekin yöpyneensä majassa silloin, kun kaikki muut vuodepaikat ovat täynnä.

 älä unohda aksentteja


älä unohda aksentteja

Ne ovat lämpimiä ympäri vuoden. Unelma pohjalaisesta pihapiiristä alkaa täyttyä. Pohjalaisuus näkyy paitsi mökkien sijoittelussa myös siinä, että kaikki talot on maalattu punamullan sävyllä. Rimoituksissa on käytetty mustaa ja harmaata, samoin kuin terassin väreissä. Mattilan sisar jätti tontille asuntovaunun josta perhe oli luopumassa, ja tämänkin Mattila kunnosti asumiskäyttöön ja maisemoi pihapiiriin sopivaksi. Asuntovaunu maalattiin punamullalla ja sen ympärille rakennettiin tumma puukehikko. Vaunun sisätilat remontoitiin ja siitä tuli hulppea majapaikka neljälle henkilölle lisää. Lammen vastakkainen ranta oli tätä ennen ollut noutomaata, mutta nyt se raivattiin nurmikoksi ja pihaksi. Lammen ympärillä kiertää nyt pohjalaishenkinen piha-alue rakennuksineen. Mattilan vaimo menehtyi vuonna 2013, mutta hän itse jatkaa heidän yhteisen unelmansa toteuttamista. Mattila kertoo, että pihan kunnostaminen jatkuu edelleen ja metsääkin raivataan. Mökki sen sijaan alkaa olla valmis. Upealla tontilla on monta erilaista oleskelupaikkaa. Kallioiden päälle on aseteltu kaksi puista lepotuolia tyynyineen ja viltteineen, lammen reunassa siisti nurmikko odottaa loikoilijoita ja terassille katetaan sekä aamiaiset että illalliset. Rantasaunan terassilla pääsee viilentymään löylyjen välissä ja nauttimaan näkymistä lammelle. Tontin jylhää olemusta on korostettu rakennusten, puiden ja rinteen valaistuksen avulla. Paikkaa pyritään jatkuvasti kehittämään vieläkin viihtyisämmäksi, sillä ideoita Mattilalta ei puutu.