Mökkeily on suomalainen kesäperinne. Heti töiden jälkeen perjantaina pakataan auto ja ajetaan mökille ja takaisin tullaan vasta sunnuntai iltana. Olipa kyseessä pieni mökki metsän keskellä tai iso rakennus, josta on hulppeat näkymät veteen, mökki on paikka, jossa kaikki kesän parhaimmat muistot luodaan. Monet suomalaisista on viettänyt lukemattomia kesiä mökillä pienestä pitäen, rakennellut ties minkälaisia rakennelmia, leikkinyt mökkipihalla ja metsissä sekä tietysti viettänyt mahdollisimman paljon aikaa vedessä. Koska Suomen kesä on lyhyt, olemme koonneet listan hauskoista aktiviiteteistä, joita voi tehdä mökillä niin kauan kuin kesä kestää.

Nuotion rakentaminen

Jos mökilläsi ei vielä ole avonuotiota, on aika ryhtyä toimeen ja saada sellainen aikaiseksi. Kerää kuolleita lehtiä ja puunoksia kasaksi maahan, joka ei ole suoranaisesti tulenarka. Esimerkiksi tasainen kallionkohta tai hiekkainen maaperä soveltuu nuotion rakentamiseen hyvin. Kerää keskikokoisia tai suuria kiviä ja aseta ne nuotiosi ympärille, tai jos haluat hieman hienostuneemman nuotion, voit ostaa metallihäkin ja asettaa sen nuotioon. Älä unohda istumapaikkoja! Tähän tarkoitukseen suuret kivet tai puunkannot sopivat mainiosti. Tämän lisäksi voit veistää omat grillitikkusi oksista. Ei ole mitään sen ihanampaa, kuin istuskella nuotion äärellä auringonlaskussa grillaten omat makkarat tai muita nuotioherkkuja hämärän laskeutuessa ympärille. Nuotion ympärillä voi myös soittaa kitaraa ja vaikka laulaa yhdessä tai vaihtoehtoisesti jakaa karmivimpia kauhutarinoita. Haasta itsesi ja koeta grillata viikon kaikki sapuskat nuotiolla. Tähän tarvitsetkin hieman enemmän luovuutta ja kekseliäisyyttä. Pystytkö paistamaan pizzaa tai piirakoita nuotiossa? Jos avotuli on liian vaikea, koeta samaa grillillä.Haasta itsesi ja koeta grillata viikon kaikki sapuskat nuotiolla. Tähän tarvitsetkin hieman enemmän luovuutta ja kekseliäisyyttä. Pystytkö paistamaan pizzaa tai piirakoita nuotiossa? Jos avotuli on liian vaikea, koeta samaa grillillä.

Nuotion rakentaminen

Nuotion rakentaminen

Retket

Aseta suunta kohti naapurijärveä tai pakkaa lounas mukaan ja lähde tutkimaan omaa järveäsi yksityiskohtaisemmin joko soutuveneellä tai kanootilla. Kanootti on mahtava kulkuvälinen vesillä, sillä se on kevyt ja liukuu nopeasti tyynessä vedessä eikä se kolahtele kiviin yhtä herkästi tai jää jumiin matalakossa. Sillä on helppo liukua kanaaleja ja jokia pitkin muille vesialueilla. Koska vietämme niin paljon aikaa omalla mökillämme, unohdamme usein, että alue, jolla mökki sijaitsee voi olla täynnä nähtävyyksiä ja mielenkiintoista historiaa. Ota siis selville mitä mökkiseudullasi on tarjottavaa, linnoja, museoita, upeita vaellusreittejä tai kenties omaperäinen aktiviteetti, tapahtuma tai paikka, joka on ominainen juuri tälle alueelle. Voit yllättyä, kuinka monia mielenkiintoisia asioita voit kokea tekemällä vain tekemällä pienen päiväretken mökiltäsi. Mikset lähtisi päivävaellukselle katsomaan alueen muita maisemia? Nappaa mukaan kartta, vesipullo ja hyttysmyrkkyä ja tutustu lähellä olevaan polkuun tai metsäalueeseen. Jos mökkeilet loppukesästä tai syksyn aikana, ota mukaan kori tai ämpäri, ja katso löydätkö marjoja kuten mustikoita ja puolukoita tai sieniä kuten kanttarelleja, tatteja tai suppilovahveroita. Jos et ole hyvä kartanlukija, kompassinkäyttäjä tai suunnistaja, varmista, ettet vaella liian pitkälle ja palaa takaisin  hyvissä ajoin ennen pimeää.

Rakenna jotain

Nuorempana minä veljeni ja serkkujeni kanssa löysimme aina metsästä ja mökin ympäriltä kaikenlaisia mielenkiintoisia materiaaleja, joista rakensimme eriskummallisia asioita. Tietenkin meillä oli myös itserakennettu (aikuisten avulla) puumaja, joka toimi päämajanamme. Mökillä rakentelu ei tarvitse loppua, kun varttuu aikuiseksi, vaan voit hyvin edelleen mennä metsään, etsiä kaatunut puu tai iso oksa ja ryhtyä rakentamaan jotakin kivaa tai käytännöllistä. Se voi olla vaikka penkki, jonka asetat paikkaan, jossa on parhaat maisemat, tai se voi olla uusi hyllykkö työpajaasi tai keittiöösi, tai se voi olla linnunpönttö tai mitä ikinä keksitkin tai tarvitsetkin. Nuorempana käytimme myös paljon mökin, laiturin, kaiteiden ja terassin rakentamisista jääneitä jämälautoja omien rakennelmiemme materiaaleina.Näiden lisäksi kokeile teltan pystyttämistä mökkipihalle ja vietä yö teltassa tai ripusta riippumatto kesäisiä päiväunia varten. Järjestä vesiolympiakilpailut järvessä. Jos olet jo kyllästynyt tikanheittoon, kokeile mölkkyä, renkaan heittoa, petankkia, krokettia ja sulkapalloa tai keksi omia pelejä. Vedessä voit koettaa melontaa tai vaikka suppailua tai virkistäydy laiturilla aamuauringon paisteessa joogaharjoituksilla. Jos haluat tekemistä, joka hyödyntää sinua pidemmän päälle, asenna aurinkopaneeleja mökkisi katolle. Se on hyväksi ympäristölle ja alentaa sähkölaskun summaa.